Съд в американския щат Флорида осъди тютюневата компания "Рейнълдс тобако" да изплати 23 млрд. долара на съпругата на дългогодишен пушач, починал от рак на белия дроб.

"Надяваме се, че това решение ще бъде възприето от "Рейнълдс" и други големи тютюневи компании като послание да спрат да излагат на риск живота на невинни хора, заяви Уили Гари, адвокат на вдовицата Синтия Робинсън.

По време на едномесечния процес адвокатите на ищцата доказваха, че компанията не е разяснявала достатъчно вредите от пушенето и в крайна сметка съпругът й Майкъл Джонсън се разболял от рак на белия дроб заради пушенето. Те заявиха, че Джонсън направо се "пристрастил" към цигарите – той е пропушил на 13-годишна възраст, а дневната му норма била три кутии. Майкъл Джонсън умрял през 1996 г. на 36 годишна възраст.

Първоначално съдебните заседатели решили компанията да изплати на Синтия и сина й от Майкъл компенсация от 16,8 млн. долара. Но след допълнително 7-часово обсъждане съдебните заседатели вдигнали сумата до 23,6 млрд. долара. Адвокатите отбелязаха, че това е една от най-големите суми, изплатени в щата като компенсация на частно лице.