Грешно изписване на банкови документи изсипало в сметката на учителка от Монтана над 8 млн. лева накуп. Педагожката притежавала солидното състояние само месец, но делото за мистериозното забогатяване продължи 9 години.
Разследването надживя дори неволната милионерка и бе прекратено преди дни. Случаят не е обявен от полицията и е пазен в тайна и от банкерите, допуснали гафа, съобщава в. "Труд".

Учителката в детска градина №6 в Монтана Теменужка Кръстева забогатяла неочаквано през септември 2005 г. Тогава служител на една от най-старите родни финансови институции вписал в сметката за овърдрафт на педагожката вместо месечната заплата 9-цифреният номер на следващата поред сметка. Така преподавателката, без да знае, се оказала притежателка на над 8 млн. лева.

Според обясненията, които по-късно дала пред полицаите, Кръстева така и не разбрала, че разполага с огромните авоари. Тя продължила да тегли всеки месец само учителската си заплата от овърдрафта, който бил с размер до 2500 лв.

Някой обаче започнал тайно и ударно да източва парите от многоцифрената сметка. Само за около месец от банкомати в Монтана, Враца, Видин и София били изтеглени 20 000 лв., а за още 2000 лв. са извършени покупки от големите вериги магазини.

Най-вероятно източването щяло да продължи, но от банката забелязали гафа, блокирали сметката и подали сигнал в Икономическа полиция.
Когато повикали детската учителка на разпит, тя била изумена от съобщението, че е станала милионерка, разказаха близки на жената. Кръстева била скромна и пестелива, а през последните години страдала и от тежка болест и трудно се придвижвала, споделиха роднините.

Жената категорично отрекла да е теглела хилядите левове от сметката си. По случая е заведено дело по два члена от Наказателния кодекс - за престъпление по служба и за обсебване. Разследването обаче не открило умисъл в грешката на банковите служители, нито пък стигнало до човека, изтеглил част от парите. Проверките в банките, откъдето били източени 20 000 лева, не отговорили на въпроса кой е прибирал всекидневно по няколко хиляди лева от сгрешената сметка.

Банкоматите, от които били правени тегленията, се оказали без камери. Открити били касови бележки от хипермаркетите, където е пазарувано с картата на Кръстева, но след направените графологични експертизи станало ясно, че подписите не са на учителката или на близките .

Колеги на покойната вече педагожка я описват като добра жена, с призвание за учител, която децата много обичали. Жената живеела скромно, през последните години помагал синът , който е бизнесмен. Според разследвалите случая не е изключено картата да е била клонирана и да е използвана от хора, които имали информация за банковата грешка. Но кои са те полицията така и не разкрила.

"Делото е спирано и възобновявано два пъти през годините, но не се стига до разкриването на виновни лица и е прекратено. Банката обаче може да протестира това решение", заяви прокурор Олег Димитров. Месеци преди прекратяването на мистериозния случай - през октомври 2013 г., Теменужка Кръстева починала на 63-годишна възраст.

"В началото, когато започнаха да я викат в полицията, тя много се притесняваше. После обаче започна да приема нещата с чувство за хумор - казваше, че цял живот карала на учителска заплата но накрая станала милионерка!", разказват близките.

Загадъчният трансфер все пак имал последици - случаят станал причина за промяна на вътрешните банкови правила и усъвършенстване на софтуера, който контролира трансакциите, заявиха запознати със загадъчната афера.