Бившият директор на основно училище „Христо Ботев“ в Караманово не е уронил престижа на учебното заведение, нито е злоупотребил с гласуваното му доверие въпреки боевете, в които е участвал на работното си място. Това реши Районният съд и отмени предупреждението за уволнение, което Регионалният инспекторат по образованието му е наложил. Освен това осъди училището да плати 250 лева адвокатски хонорар на бившия си шеф, както и 80 лева такса.
Историята започнала на 9 май миналата година, когато по-интересно се оказало в директорския кабинет, а не в класните стаи. Тогава между директора Й.Й. и Т.Т се разразил скандал, който от словесен преминал във физически. А в основата били любовни чувства. Свидетели на драмата станали двама учители, а 103 жители на селото по-късно изпратили писмено до областния управител на Русе своето възмущение от постъпката на директора. Два месеца след това страстите не се укротили, тъй като на 11 юли схватката между двамата се повторила отново пред публика.
Т.Т. и синът му П.М. всъщност вече са наказвани с глоба от Беленския районен съд за нападение срещу директора. От съдебното решение става ясно, че училищният ръководител не е провокирал посегателството срещу себе си, а напротив - защитавал се е и в двата случая. Доказателствата сочели още, че причина за саморазправата била ревността на Т.Т., който се съмнявал, че жена му има интимна връзка с директора. Дамата всъщност била негова колежка, работела като счетоводителка в селското школо.
Според русенските магистрати това, че Й.Й. е участвал в сбиванията, не е довело до уронване на името на училището, тъй като той е бил по-скоро жертвата в случая. Също според съда, бившият вече директор не е злоупотребил с доверието на работодателя си, тъй като не е извлякъл никаква облага за себе си. Затова магистратите са категорични, че образователният инспекторат е наказал директора неправомерно. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд.