На 92 години напусна земния свят художникът Кирил Герасимов. Бай Киро, както с обич го наричаха неговите по-млади колеги и приятели, си отиде тихо в събота, на 23 ноември, а вчера тленните му останки бяха погребани.
Потомък на преселници от Македония, Кирил Герасимов се дипломира по специалността стенопис в Художествената академия. Там той е ученик на големия български майстор Дечко Узунов. Кирил Герасимов е сред основателите на дружеството на русенските художници през 1945 г. Тоталитарната власт го обвинява във формализъм и упадъчност, заради което е изключен от Съюза на българските художници и 26 години не е имал право да показва своите картини.
„Дайте ми квадрат, кръг и триъгълник и ще ви сътворя картина“ е една от крилатите фрази на Кирил Герасимов. Преди две години в Художествената галерия бяха подредени негови живописни платна по повод 90-годишнината от рождението му. Художникът обаче не успя да дойде на откриването, тъй като вече беше болен и в последните години не излизаше от дома си. Негови платна са включени в изложбата „Русенски сюжети от един век“.