Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард определи като "трагична" много високата безработица сред младежите в Европа и предупреди, че континентът рискува, ако пожертва това поколение, да не успее "да запази мястото си в световната икономика".

"Струва ни се необходимо да запазим и развием висококвалифицираната работна ръка", заяви Лагард на дебат с германския министър на финансите Волфганг Шойбле в Париж, организиран от Фондация "Робер Шуман".

"Безработицата сред младежите със средно ниво от 24% в държавите от ЕС е просто трагична. Всички изследвания показват, че един млад безработен в зората на зрялата си възраст, който не намира работа, губи постепенно своите компетенции, губи увереност в своя талант и в способността си да усвоява нови таланти и наемането му на работа в бъдеще е застрашено", заяви Лагард.

"Така че Европа зависи от това поколение, за да запази мястото си в световната икономика, която е все по-конкурентна, да поеме разходите за пенсионерите от бейби бум поколението и бремето на дълга", предупреди директорката на МВФ.