Около 60 000 собственици на автомобили с газови уредби в Русе и региона се разминаха с тежка шокова терапия, след като вчера МВР излезе с официално опровержение на вълната предупреждения от медии и експерти за масови глоби след 1 март. Опасенията за санкциите дойдоха от наредба на транспортното министерство, според която задвижването на пътните превозни средства с алтернативно гориво трябва да се отрази в големия регистрационен талон.          
В противен случай санкцията е от 50 до 200 лева.
Ако този сценарий се бе разиграл, за да се избегнат наказанията, от днес до 28 февруари в КАТ-Русе трябваше да се обработват по около 1000 автомобила на работен ден, като междувременно продължи регистрацията на новозакупени автомобили, обработване на наказателни постановления и всички останали дейности.
„Пътните превозни средства, на които са били поставени такива уредби, са преминавали на периодичен преглед за техническа изправност. По силата на този факт не би следвало спрямо собствениците на тези моторни превозни средства да се прилагат санкции“, пише в становището на вътрешното министерство.
Тази наредба на Министерството на транспорта е готова от миналата година, но не може да влезе в сила, тъй като още не е решен въпросът с първоначалната проверка на газовите уредби. През 2012 година инспекциите на газовите уредби бяха прехвърлени от Държавния технически надзор в ДАИ и настана бъркотия, защото всеки започна да си регистрира уредбата където намери и няма как да се хване краят дали всички устройства са законни, или не. Затова, докато не се уточни къде ще се правят първоначалните проверки на газовите устройства, наредбата на Министерството на транспорта не може да действа, каза вчера за „Утро“ управителят на автосервиз „КЛААС“ Огнян Тодоров.
Той е получил писмо в този дух и от юриста на Асоциацията на българските автогаз сервизи Владимир Дочев.