Софийски градски съд (СГС) заличи Ахмед Доган като свидетел по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов.

Ахмед Доган беше подал сам молба да бъде заличен като свидетел заради психичното си състояние. Днес съдът уважи тази молба като се мотивира и с експертизата, която беше приета. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболява – тежка депресия. Но не се знае колко време ще му е необходимо за лечение. Освен това ще бъде твърде мъчително и неоправдано той да бъде извикан да дава показания по делото срещу стрелеца си. Съдът посочи и че ако Доган не бъде заличен, това ще доведе и до необосновано отлагане на делото.

За Христо Бисеров, който за разлика от Доган е редовно призован, но не се яви днес, съдът разпореди да бъде наложена глоба от 500 лева. Съдът ще поиска от Софийска градска прокуратура, която наскоро му повдигна обвинение за пране на пари и данъчни престъпление, справка за актуалния му адрес. След като се установи този адрес, той да бъде доведен принудително за следващото съдебно заседание, което ще е през декември.

По-рано съдебното заседание бе прекъснато, тъй като на свидетелка й прилоша и се наложи да я прегледа лекар.

В сградата на Съдебната палата на предното заседание дойде лидерът на ДПС Лютви Местан, за да даде показания като свидетел по делото срещу Октай. Местан каза, че идва, за да даде съответните показания. На въпрос към него за здравословното състояние на почетния председател на партията, той каза: "Не му позволява днес да бъде на делото". В съдебната зала бяха още Рамадан Аталай и секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Ахмед Доган пропуска поредно заседание на съда, който гледа делото срещу Октай Енимехмедов. Първото заседание на съда не тръгна именно, защото се оказа, че е болен. Тогава дори се появи вероятност Доган да бъде принудително доведен в съда, но по-късно съдебният състав получи болничен лист за заболяване на Доган и тази вероятност отпадна. Преди второто заседание пък той вече беше изпратил болничен лист и отново не беше в залата.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично и пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли 2013 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.