Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пусна официално в експлоатация газоразпределителната мрежа на град Сандански, като запали факла и така даде старт на газификацията на града.

"Слава Богу, че моят кошмар не се реализира - България няма да има проблем с доставките на природен газ, икономиката тръгна по пътя на растежа", каза министърът.

На церемонията по финализиране газификацията на курортния град присъстваха още изпълнителните директори на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков и на "Рила газ" Франко Берти, областният управител Муса Палев и др.

"Наш приоритет е България да има сигурност в доставките на природен газ, след като ние бяхме първата държава дала старт на сухоземната част на проекта "Южен поток", вчера същото направи и Сърбия", припомни министър Стойнев. Според него българските домакинства и бизнес ще имат газ на много по-ниска цена от досегашната, което ще доведе и до създаването на нови хиляди работни места.

"Това ще даде рестарт на българската икономика", обяви Стойнев. "Българската икономика вече тръгна по пътя на растежа, това е факт през третото тримесечие на правителството", допълни той. "Догодина този растеж ще доближи 2 процента, той е съгласуван както с Европейската комисия, Международния валутен фонд и Световната банка, всички те застават изцяло зад мерките на правителството", категоричен бе Стойнев.

"Национален интерес означава възможно най-добрите условия за българската икономика и държава, аз не искам да зависим от международни конфликти, искам бизнеса в България да бъде спокоен, гражданите също, това е основната ми цел, когато водя преговори", каза министърът.

"Изграждането на 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще произвежда енергия за следващото поколение българи, а бизнесът ще има достъп до евтина електроенергия. "Дженерал електрик" прояви интерес да монтира два допълнителни блока, свързани с ТЕЦ Марица Изток-2, те ще бъдат държавни, а електроенергията на по-ниска цена от тази, която подписа едно друго правителство, други централи за изкупуване на доста по-висока цена", каза енергийният министър. Според него от тук нататък всичко е въпрос на разговори с потенциалните инвеститори.

Министър Стойнев коментира и ситуацията в Мина Ораново край Симитли. "Всички дължими към държавата концесионни такси са заплатени от концесионера на мина Ораново, възнагражденията на работниците също, според заключенията на експертите от инспекцията по труда, значително са подобрени условията на труд в рудника", каза Стойнев.

Според него мината вече работи, защото за месец ноември и декември има одобрен годишен работен проект. Нещо, което нямаше по време на трагедията от 16 юли, при която загинаха четирима миньори.