Общо 60 години затвор грозят екстрадирания на 27 септември 2013 г. от България Ваньо Минков, стана ясно на започналото дело срещу варненеца във федералния съд на град Нюарк, щата Ню Джърси, предаде кореспондентът на „ШОУ” в САЩ.

Нашенецът е обвинен, че е откраднал лични данни на физически лица от кредитни и дебитни карти и така е нанесъл щети за близо 56 милиона долара. 30 години затвор е максималното наказание само по първото от общо четирите обвинения срещу Минков – заговор за извършване на измама. Глобата за това е един милион долара или пък еднократния или двукратен размер на щетите, нанесени от действията на българина – съответно - 56 000 000 или 112 000 000 долара. 10 години затвор са предвидени още за заговор срещу правителството на САЩ, като глобата там отделно е 250 000 долара. 15 години се полагат за Минков по третото обвинение – заговор за измама с документи за самоличност и защитена информация и още 5 г. зад решетките се сумират с останалите наказания по отделните престъпления заради измама с помощта на компютър.

Единствената възможност Ваньо Минков да лежи по-малко зад решетките е ако се признае за виновен, разкаже в детайли престъпните схеми, в които е участвал, и разкрие всички останали свои съучастници помагачи. Чак тогава ще може да разчита на споразумение със съдебните органи за по-либерална присъда и възможност за малко по-облекчени условия в затвора. В момента варненеца се защитава от американски служебен адвокат, но се очаква близките му да наемат солиден защитник, специалист по икономически престъпления, тъй като

срещу Минков има повдигнати и нови, още по-тежки обвинения

Специални агенти на ФБР все още разследват евентуалните собствености на обвиняемия и търсят банкови сметки на българина у нас и в чужбина. Представители на американските служби не съобщават официално какъв процент от присвоените пари са успели да си върнат до момента. Проверяват се и свързаните с варненския топизмамник лица. Според данните от делото на Ваньо Минков са повдигнати обвинения, че е ръководил 2 международни организации, които са продавали открадната информация онлайн – данни на кредитни и дебитни карти, и са мамили данъчните служби в САЩ. Групата е прибирала пари и от връщане на данъци на реално съществуващи американски граждани. Нашенецът ще бъде съден и за хакване на мрежите на няколко големи счетоводни фирми през 2011 г., откъдето е източил данни за техните клиенти, на които са подготвяли данъчни декларации. Минков и групата около него е използвала тази информация през следващата година, но „далновидно“ са прибирали парите по други сметки.

Американската служба за сигурност „Сикрет сървиз“ и IRS са водили разследването срещу варненеца заедно с българските служби и ФБР, съобщи по време на делото федералният прокурор Пол Фишман.

Ваньо Минков беше арестуван у нас в края на май 2013 г. и бе екстрадиран в САЩ на 27 септември. В момента той се намира в килия на новия затвор на Есекс каунти в Ню Джърси. Даден му е и затворнически номер – 235540, научи човекът на „ШОУ” в САЩ. Измамите, в които са участвали Минков и групата около него, са започнали през месец юли 2011 г. и са продължили до април 2013 г. Това е периодът, в който е „точена” лична идентифицираща информация и е продадена онлайн. Данните на засегнатите лица са крадени по няколко начина, включително и чрез използването на скиминг-устройства по банкоматите. С тази специализирана техника се гепят номерата на картите, както и различните пин-кодове към тях. Американски федерални агенти са проследили, че Минков получава и продава крадени данни за разплащане с карти на над 100 000 сметки. Загубите, които са причинени от схемата, до момента се оценяват на близо 50 милиона щатски долара. Някои от купувачите на данни са засечени от щатските служби, че правят международни парични трансфери от Ню Джърси. Проследени са и регионални преводи

до различни места в България и заради това се очакват нови арести

Обясненията на Минков, че не е ходил никога в САЩ, не минават на американските разследващи агенти, които са успели да проследят трансферите, както и IP-адресите на компютрите на получателите и на изпращача.

Нашенецът е организирал също и печеливша схема за възстановяване на данъците отвъд Океана. Той и неговите съучастници разбили мрежите на няколко счетоводни фирми и откраднали от тях голямо количество база данни от декларации на клиенти за счетоводната 2011 г. По-късно те използвали присвоената информация и подали фалшиви данъчни декларации от имената на клиентите на счетоводните фирми. Разследващите органи продължават да работят по това обвинение, тъй като се оказва, че такъв тип измама е по-трудна за разкриване. Към днешна дата данъчните служби на САЩ смятат, че щетите по реализираната от българските хакери схема възлизат на повече от 6 милиона долара. Групата около Ваньо Минков е подала данъчни декларации на повече от 650 души за миналата година. Само разкриването на това престъпление е осуетило и незаконното им обогатяване през 2013 г. със същия трик.

В документите по делото е записано, че българинът е действал в пълно съзнание, че извършва тежко престъпление и е в „сговор“ с група. По делото срещу него ще бъдат изслушани и няколко агенти под ръководството на специален агент Джеймс Мотола, както и на данъчните служби, които са представени в съда от специален агент Шантал Кохен. Техните разследвания са довели до конкретните обвинения срещу Ваньо Минков. При потвърдена осъдителна присъда за варненеца той ще трябва да я излежи в затвор на територията на САЩ, и то при строг режим, тъй като престъплението е за измама, при която става дума за крупна сума. Облеклото на такива затворници е строго отличително – оранжево, и те се охраняват по специален ред. Ако бъде осъден, Минков ще може да разговаря с близките и роднините си само по скайп от затвора в точно определено време. На пандизчии, които лежат зад решетките по подобни тежки престъпления, не е разрешено да работят, за да намаляват наказанието си. Евентуално след излежаване на цялата присъда той ще бъде екстрадиран в родината си. До произнасянето й, както твърдят американските служби, обаче е сигурно само едно – чакат се нови арести в България.