На поредица питания на общински съветници отговори вчера кметът Пламен Стоилов по време на сесията. Пенчо Милков от БСП се възмути от състоянието на розариума в Парка на младежта, а след това показа кадри с плъхове, които се разхождат в островчето на бул. „Съединение“ зад Професионалната гимназия по дървообработване.
Към момента розариумът вече е оплевен, а на фирмата е възложено регулярно да се грижи за розите, отговори кметът, като подчерта тази година заради постоянните дъждове плевелите избуяват много бързо. Стоилов изтъкна, че косенето се извършва по график и приоритетно. Що се отнася до плъховете, те излизат от канализацията, а за нея се грижи ВиК, обясни кметът. По този повод до него вече било изпратено писмо да се заеме с обработката срещу вредители, която дружеството е длъжно да прави 2 пъти годишно.
Кметът подчерта, че тази година плъховете са повече заради високите нива на река Дунав, но и че замърсените частни терени и имоти също са предпоставка за развитие на популацията. Затова общината правела периодични проверки и давала предписания на собствениците.
Съдовете за смет също допринасят за развитие на гризачите, но затова контейнерите ежедневно се изхвърлят, а периодично минават и дезинфекция, поясни още Стоилов. Същият отговор той даде и на гражданина Мариян Димитров, чието питане засегна същия проблем.
Питане на Виргилия Грънчарова за разбитите тротоарни плочки на ул. „Борисова“ станаха повод кметът да каже, че при първа възможност Общината ще се погрижи за ремонта им. Сега обаче приоритетно се работело по запълване на дупки, тъй като заради проливните дъждове много улици са повредени. Дългогодишната немара към инфраструктурата и лошото качество на ремонтите са причина за тази ситуация, но това получихме в наследство и сега не можем да насмогнем, каза в заключение кметът.