Полицията в България гони 31 възпитаници на подмосковската Одинцовска спортна школа, които почивали на нашето море по линията на руския туроператор "Нева". Компанията не е превела средства по сметката на българския хотел, съобщава руският сайт lifenews.ru.
Туроператорът обяви фалит и свали цялата отговорност от своите клиенти. Разбирайки за това, в България стигнали до там, че поискали от децата, почиващи по линия на "Нева", да напуснат хотелите, разположени в комплекс "Бялата лагуна" в Каварна. Съпровождащите ги ръководители обаче казали, че не могат да оставят децата без покрив над главата. Собствениците на курорта веднага извикали полиция, съобщава руското издание.

Представителите на асоциацията "Турпомощ" незабавно са се свързали с посолството на Русия в България. От там потвърдили, че към мястото пътува представител на генералното консулство на Русия.

30 момичета и едно момче от спортната школа, които се занимават със софтбол плюс петима възпитатели, са в групата, която е изгонена от хотела.

Треньорката на отбора Татяна Стручева съобщава, че домакините са отказали да хранят децата. По думите й, те се страхуват да напуснат пределите на хотела, за да не останат окончателно без покрив над главата.
 
При настаняването в хотела на децата са събрани всички паспорти. Управата на хотела е заплашила да не върне документите им, ако не се предплати за престоя им, тъй като туроператора "Нева" така и не е превел пари за ваканцията. Ръководството на фирмата обяви, че всички пари, дадени от клиентите за почивки, могат да се получат от застрахователната компания "Восхождение", където "Нева" е била застрахована.

По-късно стана ясно, че фирмата не е платила за нито един клиент зад граница. Нещо повече - туроператорът отменил всички чартъри и задължнял към европейските си партньори за три месеца назад. Към момента потърпевшите не успяват да се свържат с туристическите си агенти.