Руският президент Владимир Путин заяви, че ЕС заплашва и шантажира Украйна и отхвърли обвиненията за руски натиск върху страната след отказа й от споразумението за асоцииране със съюза.

"Колкото до натиска, когато научихме, че Украйна замразява, не спира, а замразява, преговорите с ЕС и иска да прецени добре положението, чухме заплахи от нашите европейски партньори срещу Украйна, стигащи чак до подкрепа за масови протести", заяви Путин на пресконференция.

"Ето това е натиск, ето това е шантаж. В идните дни ще видим дали Украйна и украинското правителство ще отстъпят пред този шантаж", допълни руският държавен глава. "Украинският президент предложи тристранни преговори (Украйна-Русия-ЕС). Готови сме да участваме в такива преговори и това в известна степен ще бъде сериозен тест за намеренията на нашите европейски партньори", каза още Путин.

Във връзка с предупрежденията на Москва към Киев в последните седмици за последици за търговията от подписване на споразумението за асоцииране с ЕС, руският президент подчерта, че това не е политически, а икономически въпрос.