Симеон Костов е роден през 1990 г. в Пловдив. Завършил е рехабилитация в Медицинския колеж в родния си град. От една година официално е част от екипа на балнеокомплекс „Медика“ в Нареченски бани, като взаимно са се харесали още по време на студентския стаж на Симеон.

- Господин Костов, какъв е приносът на рехабилитацията за здравето на човека?
- Като цяло тя има за цел да възстанови организма, ако има някакви намалени функционални възможности. Рехабилитацията ускорява процеса на възстановяване, облекчава болката. От хилядолетия насам масажът е средство за релаксация и лечение. Той не е някакъв каприз, а наистина лечебен метод.
Масажната терапия е манипулация на меките тъкани на тялото /кожа, мускули, сухожилия, връзки и др./ с цел релаксация, ободряване, освежаване и лечение. Мускулите, които са постоянно стресирани, често стават твърди, болезнени и податливи на травми. Масажът допринася за по-добрата мускулна дейност, подпомага предотвратяването и възстановяването на различни заболявания и травми.
- Какви са повечето ви пациенти тук, в балнеокомплекса?
- Основно с функционални заболявания на нервната система. Знаете, че и водата в Нареченски бани е добре известна с тези си лечебни свойства - да потиска възбудните процеси и хората се успокояват. Освен водата, съчетанието с физиотерапия дава още по-добър ефект за болните.
- На какво се дължи тази болка, която хората изпитват по време на масаж?
- На въздействието върху тъканите и разрушаването на подкожните сраствания. Такива подкожни сраствания се получават дори при един прекаран грип. Само в първата част на масажа скоростта на лимфотока в тялото на пациента се увеличава 40 пъти. Има различни похвати, с които се действа на различна дълбочина в тялото. Началото е по-леко, подготвя се организмът и се преминава плавно към обработка на мускули и сухожилия.
- Какви видове масажи правите в „Медика“?
- В „Медика“ се правят както масажи, така и физиотерапия и лечебна физкултура. При нас има водолечение и спа процедури. Иначе самите масажи могат да са лечебни и релаксиращи, частични и на цяло тяло, според предписанията на лекаря и желанието на пациента. Има хора, които се нуждаят само от масаж на горната част на гърба, тъй като работят основно статични и с ръцете си - да речем на компютър, както е вече масовият случай. Имаме и ароматерапия, при която освен въздействието върху тялото, се прилага и благотворното влияние на етеричните масла. Ако човек иска да се отпусне и да релаксира, най-подходяща е комбинацията мента и лавандула. Те действат успокояващо на нервната система.
- Какви са изискванията за добър масаж? Здрави ръце?
- Е, не съвсем, защото има техника, при която си „заключваш“ ръцете и се използва тежестта на цялото тяло. Умора съществува, но има и начини човек да си почине.
- Може ли човек сам да си прави масажи вкъщи?
- Разбира се - всички знаят за онези две точки над носа, на челото, които при главоболие се натискат с два палеца и веднага се чувства облекчение. На раменете е същото - по средата между главата и рамото също има две точки, които се натискат силно за три секунди, като се кръстосат ръцете и няколко пъти се повтаря докато се усети наистина успокояване и облекчение на схващането.
Бабините методи също не са за пропускане. При простуда разтривка с ракия наистина помага, както и при температура компрес на челото със студена мокра кърпа - във вода и оцет. Може и цялото тяло да се увие в такъв мокър чаршаф при много висока температура.