Два милиона копия от 2007 година насам или по една продажба на две минути по целия свят. Това е най-кратката визитка на един от най-успешните модели на „Нисан“ - кросоувърът „Кашкай“, който първо създаде нов сегмент на пазара, а после се абонира за челото в него, като през годините неизменно добавя качество.
Първата генерация на този бестселър вече се готви да сдаде пистата на наследника си - „Кашкай II“, който трябва да продължи напред със същия успех от февруари догодина, за когато е насрочен стартът на продажбите. И това не са голи амбиции, а добре премерен и подплатен с аргументи анонс. Това пролича от представянето на „Кашкай II“, който дебютира с триизмерно шоу на 8 ноември в Лондон.
Първото впечатление, естествено, е от дизайна. Тук „Кашкай“ доказва, че смелостта остава част от духа на автомобила, но тя не е самоцелна демонстрация, а комплекс от внимателно премислени решения в полза на блестящия външен вид, подчертаната индивидуалност и функционалността. Новата версия е 20 мм по-широка, 49 мм по-дълга и 15 мм по-ниска спрямо сегашния модел. Въпреки това намаление на височината пространството за главите на пътуващите отпред и отзад е увеличено с 10 мм, като е запазена повдигнатата шофьорска позиция. Повече пространство има и за краката. Заслугата за това е на новата CMF (Common Module Family) платформа на алианса „Рено“-“Нисан“.
Специално внимание е отделено на светлините, като всички нива на оборудване на новия модел разполагат с LED дневни светлини, а някои версии са оборудвани с LED къси и дълги светлини. Всъщност това е избраната от японците алтернатива на ксеноновите фарове заради по-ниския разход на енергия и по-добра видимост на пътя.
„Светлините оформят уникалния LED светлинен подпис на „Нисан“, който се извива драматично нагоре от средата на колата“, казват конструкторите на компанията.
И ако това твърдение е истински пример за бyдещите усмивки „проблясъци“ на маркетинговите направления на автомобилостроителите, фактите предизвикват любопитство и респект. Освен че ползваните в „Кашкай II“ материали са видимо по-благородни, по-добре е организирано и вътрешното пространство. Багажният обем е увеличен с 29 литра (до минималните 439 литра). Вратата на багажника пък се отваря със 150 мм по-високо. На разположение е и система за двоен под, както и подови панели с две лица.
Под предния капак работят два бензинови и два дизелови двигателя. Общото между тях е, че всички са с турбопълнене, което повишава ефективността и сваля разхода на гориво и отделянето на вредни емисии.
По-малкият бензинов мотор е с обем 1.2 литра, мощност 115 конски сили и максимален въртящ момент 190 Нм. Макар че изглежда леко несериозно такъв автомобил да се задвижва от достоен за малолитражен 1.2-литров агрегат, той предлага по-бързо ускорение и по-голяма еластичност спрямо настоящия 1.6-литров атмосферен двигател в модела. Средният разход пък е намален с 0.6 литра до 5.6/100 км. Серийно моторът е оборудван със Stop/Start система, технология за регенерация на спирачната енергия и шестстепенна механична скоростна кутия с оптимизирани предавателни числа.
Вторият турбобензинов мотор е с работен обем 1.6 литра и генерира 150 конски сили мощност и 240 Нм. въртящ момент при разход също от 5.6 л/100 км.
Познатият 1.5-литров дизел със 110 конски сили е изцяло преработен, като вече осигурява по-висок въртящ момент, но пък комбинираният му разход е свален с 36% до 3.8 л/100 км.
На върха на дизеловата гама е 1.6 dCi със 130 конски сили. Във версия с механична предавателна кутия и предни задвижващи колела той осигурява разход от 4.4 л/100 км.
Това е единственият агрегат, който може да се комбинира с новата вариаторна скоростна кутия на „Нисан“. Безстепенната трансмисия с постоянно променливи предавателни числа имитира поведението на традиционните автоматични кутии при рязко ускорение, със стъпаловидни смени на предавките. При по-равномерно шофиране предавателните числа умело се регулират, за да гарантират максимално плавен ход. С нея „Кашкай“ 1.6 dCi изразходва 4.6 л/100 км.
Заслуга за намаления разход на гориво има и намаленото въздушно съпротивление, чрез добавянето на спойлер на покрива и конструирането на плосък. Друго нововъведение, е системата Active Grille Shutter, която прекъсва преминаването на въздушния поток през радиатора, когато това не е необходимо. Тя е част от стандартното оборудване на дизеловите модели с механични трансмисии.
И новият „Кашкай“ ще се предлага с два избора на задвижване - предно и 4х4, проектирано да предложи максимална сигурност и сцепление при всякакви условия.
Дебют в „Кашкай“ прави системата Nissan Chassis Control, при разработването на която е използван опитът на компанията, натрупан със суперавтомобила GT-R. Системата има три посоки на намеса. Функцията Body Motion Control следи пътната настилка за вълнообразни неравности, които потенциално биха могли да нарушат стабилността, и прилага леко спирачно усилие, за да компенсира. Active Engine Brake използва автоматичната трансмисия, за да добави силата на двигателната спирачки при завиване или когато се спира до пълен покой. Функцията Active Trace Control пък следи поведението и траекторията на автомобила, прилагайки леко спирачно усилие, за да осигури работа, подобна на диференциал с ограничено приплъзване. Тя разпределя постоянно въртящия момент от двигателя, за да предложи пъргаво и сигурно поведение на пътя.
Напълно е преработена кормилната система, която вече има два режима на работа, които се избират с натискане на бутон. В режим Normal воланът е лек, което помага в града, а при натискането на Sport кормилото се втвърдява и дава повече сигурност при по-екстремни приключения извън зоната на радарите.
Познатият от „Инфинити“ набор от системи за сигурност, обединени под името Safety Shield /Щит срещу катастрофи/, присъстват и при новия „Кашкай“. Сред по-интересните решения в „щита“ са автономното спиране при риск от сблъсък и липса на реакция на водача, предупреждения за умора на шофьора, предупреждения за напускане на избраната лента на движение и автомобил в мъртвата зона на огледалата. Дебют в модела на „Нисан“ прави системата за разпознаване на пътните знаци. „Кашкай“ може да се паркира и самостоятелно, като му е нужно място с 80 см по-голямо от размерите му, за да се справи. В процеса на маневриране с ниска скорост е на разположение и предупреждение за засечени движещи се обекти около колата. Животът на водача се улеснява и от системата Around View Monitor, която чрез четири широкоъгълни камери, осигурява 360 градусов обзор около автомобила.
Сред новостите в автомобила е и асистентът за автоматично преминаване между дълги и къси светлини.
„Кашкай“ ще се произвежда в Съндърланд, Великобритания. Продажбите започват през февруари и със сигурност ще направят „мача“ в сегмента още по-напрегнат и интересен. Кандидатът за Златната топка на „Нисан“ вече загрява.