Трима чужденци сключиха споразумения с прокуратурата за по 6 месеца условно и 100 лева глоба в полза на  държавата заради опита си незаконно да избягат от България към Европа. Тримата мъже на възраст от 20 до 35 години били заловени на 2 ноември, докато се опитвали пеша да преминат през Дунав мост.
Според версията, която разказали, са влезли у нас десетина дни по-рано. В джобовете им били открити покани от Държавната агенция за бежанците да се явят на 29 октомври на интервю за получаване на хуманитарен статут. Те обаче не отишли, а предпочели да бягат. Не е ясно откъде са се сдобили с фалшиви датски паспорти, но се предполага, че са ги купили в София. И драснали към Европа.
Сирийците не са били осъждани в Свиленград, вероятно защото са заявили, че искат статут на бежанци от войната в Сирия. Но минаването на северната българска граница вече е престъпление, което не може да им бъде опростено по същата причина, обясниха магистрати. Сирийците са съпроводени с охрана до дома за чужденци в Пъстрогор, където ще решат какво ще правят с тях занапред. Вероятно оттам ще подадат ново искане за хуманитарен статут у нас, за да могат да останат. Втори опит за незаконно минаване на границата задължително ще ги вкара в затвора.