Воденото разследване срещу областния управител на Русе през периода 2001-2005 година Румен Януаров е довело до влошаване на здравословното му състояние. Това реши Окръжният съд и осъди прокуратурата да му плати 3500 лева обезщетение. Сумата е далеч от претендираните от Януаров 43 000 лева. Голямата разлика между исканите и присъдените пари - малко над 12 пъти, се дължи най-вече на факта, че повечето от посочените здравословни проблеми на бившия областен управител са останали недоказани заради липса на медицински документи. Решението може да се обжалва.
Както „Утро“ писа, Януаров поиска 43 000 лева обезщетение от прокуратурата заради вреди от разследване и обвинение за източване на държавния бюджет, което няколко месеца по-късно e прекратено. Става въпрос за отпуснати безвъзмездни средства за депониране на контейнери с пестициди, чието неправилно изразходване можело да доведе до вредни последици в размер на около 100 000 лева за бюджета.
В резултат на разпитите и съмненията в престъпления Януаров получил пристъпи на аритмия и безсъние, високо кръвно и негативи за семейството си. Освен това обвинението сринало авторитета и доверието към него и заради това не успял да се представи добре на местните избори през 2011 година, когато беше водач на листата на НДСВ за общински съветници. Уроненият престиж му затварял врати за работа в Русе, затова се принудил да заживее и изкарва прехраната си в Свищов, а днес работи в Нисово. Разследването се провеждало в период, в който Януаров е оглавявал русенската дирекция на НОИ и по думи на негови колеги той бил разсеян и вършел работата си по-бавно и непрецизно.
Окръжният съд обаче сметна, че бившият областен управител не е доказал причинно-следствената връзка от воденото дело срещу него и невъзможността му да си намери квалифицирана работа въпреки доброто му образование. Разследването нямало вина и за неуспешното представяне на конкурса за директор на РУСО. Магистратите не намериха основания прокуратурата да е виновна и за лошото представяне на местните избори през 2011 година. Публикациите за воденото срещу Януаров дело в медиите също не били инициирани от държавното обвинение, напротив - информация за тях е отказвана от говорителя на прокуратурата, а самият Януаров и негови политически колеги са изнасяли данни по обвинението.
Съдът мотивира присъдения размер на обезщетението, като посочи факта, че действително има данни Януаров да е бил в тежко здраве през 2011 година, но в същото време болестите му са с хроничен характер и се развиват с естествен ход с напредване на възрастта.
С решението си според мен съдът казва на хората, че не трябва да си търсят правата, тъй като с това могат единствено да потрошат нерви и пари, коментира Януаров. Причината - присъденото обезщетение от 3500 лева не може да покрие само адвокатските хонорари на трите инстанции, до които би стигнал. Самият той е наел адвоката си на разписания в закона минимален за подобен казус хонорар, но въпреки това има вероятност да се окаже, че може да не получи и лев обезщетение, а дори и да се бръкне допълнително, само за да покрие правото си на адвокатска защита. Парадоксът идва от факта, че той претендира за високо обезщетение - 43 000, а за него по закон минималното заплащане на адвокат е около 1400 лева. Присъждат му обаче скромна сума - 3500 лева и минимален процент от хонорара на защитника. Това според него е липса на реципрочност и поставяне в дискриминация.
„Ако аз съм престъпник, за какъвто от 7 години ме разследват, а не са ме осъдили нито веднъж, докато аз съм осъдил прокуратурата три пъти, какви изводи може да си направи човек“, попита риторично Януаров.
Всъщност това е вторият път само за тази година, в който Януаров осъди прокуратурата. Първото спечелено дело е заради това, че следственият отдел в Русе не е пригоден за инвалиди и по този начин органите дискриминират хората с увреждания, като не им осигуряват равен достъп до обществената сграда. Самият Януаров е трябвало да изкачва на два пъти четири етажа с помощта на патерици и придържане от близки, за да стигне до следствието. Това се случило през лятото на 2011 година покрай същото това разследване за източване на държавния бюджет, по-малко от месец след претърпяна операция на тазобедрената става. Решението на първа инстанция е, че прокуратурата ще трябва да плати на бившия областен управител 1000 лева за това, че го е поставила в дискриминационни условия.