„Колко пъти идват тук хора, уж специалисти, паркират колите, гледат, чудят се и накрая всички си тръгват с думите „То това не е наша работа“, а хората продължават да газят из мръсотиите“. Това обяснява 77-годишната Нина Панайотова, която живее в последната къща на малката уличка „Осоговска планина“. Жената първа посреща и пешеходците, които всеки ден преминават през единия от подлезите на бул.“България“. Там редовно избива мръсният канал и зловонните води пълнят подлеза, а след това потичат по улиците на квартала.
„Идват майки с деца, мият се в двора, защото тая мръсотия е нетърпима като миризма, а и нищо чудно и болести да хванат хората, ако не се почистват“, допълва жената.
Тя и съпругът й Йордан са писали десетки писма до институциите, включително до Общината и ВиК. Миналата година дори организирали подписка с искане въпросът с канализацията да бъде разрешен и за ден-два събират подкрепата на над 250 души. Реакция имаше, но действие не последва, категорични са и минувачи, които запрятат крачолите, за да се придвижат до квартал „Дружба 1“. Преминаването по друг начин е невъзможно, тъй като огражденията между двете платна на булеварда са непреодолими и опасни.