С гала концерт на лауреатите завърши деветото издание на международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе, организиран от Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“. Международното жури с председател проф.Атанас Куртев обяви носителите на първи награди, които ще имат шанса да покажат своето изкуство във Виена, в Дом Витгенщайн.
В първа възрастова група първа награда получават Ибрахим Игнатов от Шумен и клавирното дуо от Русе Йоана Делимаркова-Николай Димитров, които станаха най-малките победители в надпреварата.
Във втора възрастова група първи награди имат Ния Бонева от Варна, която спечели и стипендия за обучение във Виена, певицата Александрина Михайлова от Шумен и дуото от Русе Николай Желязков, пиано, и Симона Станева, цигулка. В трета група победители са певицата Венера Мелек, пловдивското клавирно дуо Велислава Стоянова-Мартин Дафинов и триото Силвия Крутц, Ли-Янг Ким, Сънг-Мин Парк от Южна Корея.
Специална награда бе връчена на ръководителката на клавирната група от русенското Училище по изкуствата Даниела Кюркчиева, след като петимата й ученици спечелиха общо 13 награди.
На 25 ноември от 18 ч в BH кафе-библиотека ще се проведе творческа среща с лауреатите на конкурса на тема „Трудните стъпки по пътя към успеха“. Носителите на награди от 9-ия конкурс „Франц Шуберт“, които са възпитаници на русенското училище, и техните преподаватели ще открехнат завесата и ще разкажат какво им струва звездният миг на сцената.