Украинското правителство се отказва от евроинтеграцията, предаде РИА "Новости".

Украинското правителство мотивира своето решение да спре подготовката на Договора за асоцииране с ЕС с необходимостта от развитие на икономическите отношения с Русия и ОНД. На съответните министри е поръчано да предложат на Русия и ЕС да създадат тристранна комисия по въпросите на търговските и икономически отношения.

В постановлението на правителството се казва: Да се прекрати процеса на подготовка за сключване на Договор за асоцииране между Украйна от една страна и Европейския съюз, Европейската общност по атомна енергия и със страните-членки от друга, както и решението на украинското правителство от 18 септември 2013.

Искането на ЕС за освобождаването на бившия премиер и опозиционен лидер Юлия Тимошенко беше най-трудното условие за подписването на договора за асоцииране в края на ноември на срещата на върха на "Източното партньорство" във Вилнюс. Като вариант за разрешаване на "казуса Тимошенко" опозицията предложи да се приеме закон за лечението на осъдени в чужбина, за да може Тимошенко да напусне страната.

Обсъждането на съответния законопроект се отлагаше на няколко пъти във Върховната Рада. По-рано беше обявено, че Киев трябва да изпълни всички изисквания на ЕС преди заседанието на министрите на външните работи на регионалната организация, насрочено за 18 ноември. След това обаче Европейският парламент реши да удължи мандата на своята мониторингова комисия за Украйна до края на ноември.

На днешното си заседание Върховната Рада отхвърли всички шест законопроекта, предложени от опозицията. Така главното условие на ЕС остана неизпълнено, макар че до срещата на върха, на която трябва да бъде подписан договора за асоцииране, остават няколко дни.