Бели Лом в района на Нисово пожълтя в събота, а рибата в речния участък около селото бе отровена, съобщиха от Регионалната екоинспекция.
Роднини на починал арендатор на земя решили да „почистят“ дома от стари препарати за растителна защита и излели течностите в канализацията, която пък била заустена направо в река Бели Лом. Ловци, които обикаляли в района, забелязали как реката пожълтява и рибата обръща корема, освен това усетили задушлива миризма, разказа кметът на Нисово Корнелия Йорданова.
От живописното село, което попада в границите на парка „Русенски Лом“ и землищата му са включени в европейската програма „Натура 2000“, веднага позвънили на 112 и експерти от РИОСВ се отзовали на сигнала. Взети са проби от водата, изследван е химическият състав на мъртвите риби и случаят е предаден на прокуратурата.
Не мога да нарека действията на тези хора по друг начин освен престъпна безотговорност към природата, каза Корнелия Йорданова, която е един от най-страстните защитници на околната среда и настоява селото да остане екологично чист район.