Спането заедно с родителите е главният рисков фактор за внезапна смърт при бебетата и особено при пеленачетата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Около 69 на сто от бебетата, станали жертви на внезапна смърт, спели заедно с възрастен в едно и също легло, когато починали.
Изследването е базирано върху статистически данни в 24 американски щата между 2004 г. и 2012 г. за 8207 смъртни случая на малки деца, които починали в съня си.
Учените отбелязват, че статистическите данни се различават в зависимост от това дали пеленачетата са на възраст под три месеца или на възраст между 4 и 12 месеца.
Около 73,8 на сто от пеленачетата под три месеца, станали жертви на внезапна смърт, спели заедно с родителите си, при 58,9 на сто от бебетата на възраст между 4 и 12 месеца.
В повечето случаи бебетата на по-голяма възраст, които били намерени мъртви в съня си, спели по корем, а одеялата и плюшените играчки били край тях.
Американската академия по педиатрия препоръчва бебетата да спят по гръб, а родителите им да бъдат край тях, но не в едно и също легло заедно с тях, за да се избегне рискът от задушаване.
Резултатите от изследването са публикувани в журнала „Педиатрикс“.