Родителите трябва да са бдителни и да следят за развитието на тежко възпалително заболяване на съдовете при малките деца, за което лекарите се опасяват, че може да е свързано с COVID-19, съобщи Ройтерс.

Предупреждението отправи заместник-министърът на вътрешните работи на Великобритания Виктория Аткинс пред Скай нюз. "Това показва колко бързо се движи този вирус и колко безпрецедентно е въздействието му", каза тя и добави, че според главния здравен инспектор заболяването е доста рядко, но "всички трябва да сме много внимателни на фона на този вирус".

Вече има смъртни случаи на деца с това рядко възпалително заболяване, които не са имали съпътстващи болести, съобщи здравният министър Мат Ханкок за радио Ел Би Си. "Това е нова болест, за която смятаме, че се причинява от коронавируса, не сме 100 процента сигурни, защото някои от пациентите с това заболяване не дават положителен тест за новия коронавирус. Правим много изследвания, но това е нещо, което ни тревожи", каза министърът. Той изтъкна, че заболяването е рядко и броят на пациентите е малък.

Преди това стана ясно, че италиански и британски лекари проучват възможна връзка между Ковид-19 и болестта на Кавазаки, която засяга малки деца и досега се проявяваше предимно в Азия. Заболяването предизвиква остро възпаление на коронарните артерии и протича с треска, подути лимфни възли и кръвоносни съдове, кожни обриви.