Всяка втора кола в страната е на възраст над 15 години, а всяка четвърта катастрофа става по технически причини. Обслужването на старите коли в нелегални сервизи, с евтини, но некачествени части и съмнителни майстори сериозно влошава състоянието на и бездруго проблемния заради възрастта си автопарк. Това заяви председателят на Съюза на автосервизите в София Емил Германов, който бе в Русе на среща със собствениците на оторизираните автосервизи от сдружение „СКАР“. Целта на срещата бе да се координират усилията за въвеждането на регистрационен режим на автосервизната дейност, който да бъде залегнат в Закона за движение по пътищата, и така да изчезнат сегашните гаражни автоработилници, върху които няма никакъв контрол и за чиято работа няма гаранции, а последствията от всяка грешка може да са трагични.
Често след ремонт в такива „сервизи“ колите излизат още по-опасни на пътя, посочи Германов.
Досегашните опити да се установят нелегални автоработилници се сблъсквали с всевъзможни хитрости от страна на механиците. Те обяснявали, че поправяните от тях коли са на приятели, роднини, съседи или просто хора, на които майсторите вършели услуги от добро сърце.
Вместо да влизаме в директна война с тези самозвани автомонтьори, трябва да вземем решения, които да ги изхвърлят от пазара или да ги накарат да се регистрират, каза Емил Германов.
Според него автосервизите трябва да бъдат специализирани. В едни да се сменят само гуми, в други да се регулират спирачните системи, а трети да се занимават с двигатели. Така ще се даде шанс на малките автосервизи да работят законно чрез необходимите документи и ценз на персонала, а и цените на услугите ще се уеднаквят.
Собствениците на оторизираните автосервизи в Русе направиха редица предложения за подобряване на автосервизната дейност и за притискане на сивия сектор в бранша. Те бяха прибавени към идеите на колегите им от Пловдив, Варна, Бургас и София, където вече са проведени подобни събрания.
Гост на сбирката бе бившият транспортен министър и член на комисията по транспорт в Народното събрание Ивайло Московски. Той се ангажира след обобщаване на предложенията да ги внесе в комисията с искане за съобразени с тях изменения на Закона за движение по пътищата.