„Батe Петьо си отива“ - това непреодолимо усещане излъчват фотосите в изложбата на фоторепортера на вестник „Утро“ Красимир Стоянов, която снощи бе открита във фоайето на Доходното здание. В експозицията Стоянов показва уловените от неговия фотообектив мигове от миналогодишната, последна за Петър Петров - Парчето, национална джаз среща. Погледът, жестовете, цялата фигура на доайена на джаза излъчват сбогуване - как не сме го забелязали тогава, питат се авторът на изложбата и Диана Ковачева от Клуба на дейците на културата, на която принадлежи идеята за експозицията. А може би сме отказвали да забележим и да разберем, отговарят си двамата.
Петьо Парчето в диалог без думи с тромпетиста Михаил Йосифов, с Ангел Заберски и с другите участници в миналогодишния музикален празник ще видят русенци в показаните кадри. Една от пронизващите снимки е тази, на която свирят Парчето и Стайко Стайков, който последва Бате Петьо по пътя към небето в началото на годината. А единственият кадър, в който Петър Петров се усмихва, е уловен от Красимир Стоянов в мига, в който джаз примата Йълдъз Ибрахимова го прегърна и го увлече в танц.
При откриването на изложбата снощи, дни преди в петък да започне 38-ата национална джаз среща, от Клуба на дейците на културата обявиха намерението да съберат в книга спомени, снимки, разкази на хора за Петър Петров - Парчето и за джаза в Русе. Ще се радваме, ако всеки, който има какво да сподели, се включи в инициативата, казаха Диана Ковачева и секретарят на Клуба Петър Петров.