Русе ще има Алея на джаза. Инициативата е на основаното през 2014 година сдружение „Русенска Джаз Колегия“ и ще бъде разгледана от общинските съветници по предложение на колегите им Орлин Дяков /ГЕРБ/, Росица Георгиева /Патриотите-ВМРО/ д-р Теодора Константинова /“Демократична България“/.
„Джазът е едно от изкуствата, с които Русе би трябвало да се гордее. Плеяда български и чуждестранни изявени музиканти успяха да направят така, че града ни да бъде наречен Столицата на джаза. Имена като Петър Петров-Парчето, Стайко Стайков, Илко Петров, Пламен Николов, Александър Петров-Бербера, Борис Русев, Петко Томанов и др. би трябвало да останат в паметта на поколения русенци. Инициативата на „Русенска Джаз Колегия“ да бъде създадена алея на джаза в рамките на Парка на младежта е в тази посока. На тази алея по подходящ начин да бъдат изложени имената на музикантите променили историята на джаза в национален и международен мащаб“, пишат вносителите на предложението.
От Общинския съвет те очакват принципно съгласие като знак, че местната власт е ангажирана с идеята.
При положително гласуване, в което няма съмнение, ще бъде обявен конкурс, а проектът ще бъде приет след широко публично обсъждане. Нужните за изграждането на алеята средства ще се набират от дарения, чрез  кандидатстване по подходящи проекти и частично от общинския бюджет.
По неофициална информация на „Утро“ като най-подходящо място за Алеята на джаза е обсъждан районът около Дома на културата.