Една трета от случаите на болестта на Алцхаймер в света са предотвратими, установиха учени от Кеймбриджкия университет.

Основните рискови фактори за заболяването са липса на упражнения, пушене, депресия и ниско образование, твърдят те. Учените, чието изследване е публикувано в сп. "Лансет", анализирали данни за населението, за да установят седем рискови фактора на болестта на Алцхаймер. Те са диабетът, високото кръвно налягане на средна възраст, затлъстяване на средна възраст, физическа неактивност, депресия, пушене и ниско образование.

Изследователите открили, че една трета от случаите на Алцхаймер са свързани с фактори от начина на живот, които могат да бъдат променени, като липса на упражнения и пушене. След това те изследвали как намаляването на тези фактори може да се отрази на броя на случаите на Алцхаймер в бъдеще.

Учените стигнали до извода, че с намаляването на всеки един от рисковите фактори с 10% близо 9 милиона случая на заболяването могат да бъдат предотвратени до 2050 г. По последни данни над 106 милиона души от цял свят ще живеят с Алцхаймер до 2050 г., над три пъти повече от болните през 2010 г.

"Въпреки че няма начин за лекуване на деменция, можем да предприемем стъпки за намаляване на риска от развитие на заболяването в напреднала възраст. Знаем кои са много от тези фактори и че те често са свързани. Например физическата дейност ще намали нивата на затлъстяване, високото кръвно налягане и диабета и ще предпази някои хора от деменция", казва проф. Каръл Брайн от университета в Кеймбридж.

От седемте рискови фактора най-голям процент на случаите на Алцхаймер в САЩ, Великобритания и останалата част от Европа се дължат на липсата на физическа активност. Изследователите открили, че около една трета от възрастните хора в тези страни са физически неактивни. Физическата неактивност е свързана и с увеличаване на рисковете от здравословни проблеми като рак и сърдечно-съдови заболявания.