Въпреки уж голямата безработица, множество предприятия в Русе страдат от липса на работна ръка.  Решението е бизнесът и администрацията да начертаят общ план, с който да привлекат хора от други населени места, които биха се заселили трайно в нашия град. Тази идея разви собственикът на фирмата за мъжка мода „Топ Мен“ Матрин Йорданов. Той вече е получил подкрепа за осъществяването й от кмета Пламен Стоилов и тази седмица се очаква и среща на заинтересованите предприемачи, на която да се начертае и конкретен план за работа.
„Построих нова фабрика, имам клиенти в цяла Европа, купих модерни машини, а няма кой да работи на тях. Търся 190 човека, на които да дам по 650 лева заплата, и седем бригадири, които ще вземат над 1000 лева. И няма кандидати. В същото време във фабриките в Монтана се работи за 360 лева. Голяма част от тези хора вероятно биха предпочели да се преместят в Русе, ако им се предложи такава възможност. Шивашкият бранш може да осигури поне 3000 работни места, фирми като „Монтюпе“ и „Витте Аутомотив“ търсят хора, може цялото семейство да си намери работа тук. В същото време в града има над 20 000 празни апартамента, които могат да се наемат или закупят. За което аз като работодател също бих съдействал на служителите си“, обясни Йорданов. В момента той поддържа автопарк с над 10 автобуса, с които да превозва работниците си, което му излиза около 150 лева на месец за всеки. Така че е готов да плаща същата сума и за да остане някой в града под наем, като за осигуряването на квартири за желаещите е наета агенция за недвижими имоти.
Собственикът на „Топ Мен“ обаче е категоричен, че един предприемач не може сам да се справи с тази амбициозна задача. Миграционната вълна от по-бедни към по-проспериращи региони е естествен процес, но върви бавно, тъй като за обикновените хора едно такова преместване е свързано с огромни неудобства и голяма доза несигурност. Тази несигурност може да се премахне само ако офертата e придружена от реклама на Русе като индустриален център, предлагащ нови възможности за реализация на професионално и битово ниво за хора от цяла България. За което гарантира някаква бизнес организация съвместно с местната власт, така че хората да са сигурни, че има кой да им съдейства в първите преходни седмици и месеци.
„Това научих от лекциите на консултантската фирма „Голдрад“ - че за да постигнем целите си поотделно, трябва да се обединим в името на нещо, от което всички ще спечелим. Както каза самият Голдрад - един щъркел не може сам да стигне доникъде, но едно ято щъркели прелита от един континент на друг“, заяви Йорданов. Както „Утро“ писа, русенската фирма „Топ Мен“ е единственият български клиент на световно известната консултантска фирма, а по време на конференцията във Вашингтон прези месец предизвика фурор, като за четири дни уши и достави на всеки от участниците мъжки костюм. Мерките бяха взети на 7 юни, а костюмите ушити във фабриката в Русе за един ден и доставени във Вашингтон на 11 юни.