Чевръст „иманяр“ направи своето мечтано откритие и „намери“ Летописа на Червенския болярин, скрит в старинно сандъче. С премиерата на забавната възстановка-спектакъл на Илия Деведжиев, в която се включиха актьори от русенския театър и специалисти от Историческия музей, бе открит официално Лапидариумът на музея, който бе изграден по проекта „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ с финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“.
Едно по едно нещата започват да се случват, до година-две Русе ще изглежда съвсем различно, каза кметът Пламен Стоилов на откриването. Тук бяха и неговите заместници, както и народният представител Пламен Нунев. За това място имаше идеи да се превърне в паркинг, да се построи жилищна сграда или да се продаде на частници, но благодарение на обединените усилия на местната и държавната власт сега тук имаме този прекрасен музей на открито, каза Стоилов.
Находката на „иманяра“ се оказа свитък, изписан с кирилски букви, с които в Средновековието са означавали и цифрите. В хода на интригуващото представление всеки от участниците даде своето тълкувание - свещеникът видя в цифрите 12 библейски чудеса, ресторантьорка - менюто от сватбата на владетеля в Червен, напориста кинаджийка ги разчете като заглавия на филми, уфолог направи тълкувание на извънземни присъствия, а кипра селянка в цветна носия изпя знаците като народна песен. Накрая Червенският болярин призна за най-точно тълкуванието на млада етноложка, която изброи по „списъка“ забележителностите покрай крепостта в Червен и в Поломието. Да се знае и да се помни! - тежко произнесе боляринът /актьорът Иван Самоковлиев/ под бурните аплодисменти на многобройната публика, която дори не усети студа на откритата музейна площадка.