Тбилиси изпрати днес бившия президент на Грузия и оследен външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе в последния му път, предаде ИТАР-ТАСС.

На последната панихида и траурна церемония в Катедралния събор "Света Троица" се събраха представители на бившите и сегашните власти в Грузия, политически и обществени дейци на страната, културни и спортни дейци, както и бивши и действащи високопоставени лица от 28 страни.

Починалият на 7 юли Шеварднадзе е страдал от тежко заболяване през последните месеци, информира неговата пресслужбата. Шеварднадзе е издъхнал в къщата си в Тбилиси.
Той имаше талант да общува с различни хора, бе "много способен" човек, който умееше да работи с хората, с масите, отбеляза бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов в ефира на радио "Ехото на Москва".

"С него можеше да се говори директно, не беше капризен, макар да се палеше малко по грузински - каза Горбачов. - Но бързо му минаваше. И трябва да кажа, че това негово умение и талант, да поддържа разговора с различни хора, с учени и просто с хора от народа, бе удивително простичко."

Бившият съветски лидер похвали Шеварднадзе, че като президент на Грузия "доста е пооправил ситуацията (. . .) с многото безобразия (. . .), с разнообразните престъпления" в страната си. Горбачов нарече грузинския политик "идеален представител" на страната си.

Осемдесет и шестгодишният Шеварднадзе, роден на 25 януари 1928 г. в грузинското село Мамати, е бил вътрешен министър на Грузинската съветска социалистическа република, първи секретар на ЦК на републиканската компартия, външен министър на Съветския съюз. От 1995 до 2003 г. беше държавен глава на Грузия. Подал оставка предсрочно през ноември 2003 година, Шеварднадзе живее в къщата си в Тбилиси. Критикува политиката на президента Михаил Саакашвили. През 2011-2012 г. активно подкрепя коалицията "Грузинска мечта", която печели парламентарните избори през октомври 2012 г. и оттогава е управляваща сила в страната.

През 2006 г. в Тбилиси излизат на грузински език мемоарите на Шеварднадзе, озаглавени "Мисли за миналото и бъдещето". През 2007 г. книгата се издава и в Германия, на немски, но под различно заглавие - "Когато рухна желязната завеса. Срещи и спомени". Така е озаглавено и рускоезичното издание, отпечатано в Москва през 2009 година.

През последните години Шеварднадзе работи върху нова книга, която е трябвало да включва материал, неизползван в предишните му трудове.