В 14.30 часа железопътната линия в района на гара Калояновец е разчистена и напълно освободена за движение на влакове, съобщиха за БГНЕС от НКЖИ.

По-рано военнослужещи от Българската армия извършиха аварийно-възстановителни дейности в района на гарата, където вчера дерайлира бързия влак София – Варна. При инцидента загина машинистът на влака, 14 души бяха ранени.

Междувременно стана ясно, че влак на частен превозвач за товари е претърпял инцидент между гарите "Чумерна" и "Гавраилово". Дерайлирал е един вагон от композицията. Инцидентът стана около 14 часа. Няма пострадали. Пътниците, които по разписание минават с влаковете през участъка, се превозват с автобуси.

Тази сутрин шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев съобщи, че със 110 км/ч е летял влакът София-Варна при влизането в района на гара Калояновец. По непотвърдени все още данни изглежда, че при катастрофата композицията е била управлявана от ранения помощник-машинист, а не от загиналия машинист - 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив.

Рано сутринта три от вагоните на композицията бяха махнати от релсите. Оказа се, че има разрушени релси и част от оборудването. Щетите от инцидента са около 2 млн. лева. Предстои ремонт на чисто новия железопътен път, който беше пуснат в експлоатация преди едва два месеца.