- Прощавайте, но навън има кокошка - казват пациенти.
- Знаем, тя е наша - отвръщат лаборантите.
- Ваша? Ами добре. Не е лошо да има пресни яйчица - разсъждават пациентите.
Такъв диалог често се разиграва в лабораторията на Регионалната здравна инспекция на „Скобелев“ 40А, тъй като в двора на някогашното ХЕИ гордо крачи обикновена кокошка - нетрадиционна гледка за центъра на Русе.
Действително не е лошо да има пресни яйчица за служителите, но целта е друга - да се изследва наличието на заушка в човешкия организъм. Кокошката, която екипът на лабораторията галено нарича Коколина, е вече четири години в служба на науката и хуманната медицина. Не е пострадала ни най-малко - напротив, храната й е разнообразна, съобразена с нуждата й от витамини, минерали и хранителни вещества, социалните й контакти са изключително богати,
разполага с достатъчно място и собствен „кабинет“
Сутрин, докато пием кафе, тя винаги е около нас и нещо си кудкудяка гальовно, разказват лаборантките Севдалина Стефанова и Светла Здравкова. Пернатата им колежка дори понякога си позволявала да влиза в сградата на лабораторията и да ги търси, ако й е скучно или навън захладнее. През зимата си стои в нейната стаичка, а ние я храним и почистваме територията й, допълват медиците.
Преди време Коколина била в помощ за изследването на две проби - за грип и паротит /заушка/. Тъй като кокошите еритроцити се свързват със специфичния антиген в заразен човешки организъм, се взема кръв от пернатата служителка и се почва със сложната серотология.
Методът за изследване „Елайза“ и компютърната обработка на пробите облекчил Коколина и
от перцата й отпаднала грижата за грипните вируси
но за заушката си останала незаменима. Тази година два случая е доказала, съобщава д-р Павлина Симеонова. Лекарката обяснява, че преди в двора е имало и овни за изследването на ку треска, но и това е останало в миналото. В много лаборатории по света се отглеждат пилета, морски свинчета и други животинки, които не страдат, а само помагат при откриването на различни коварни човешки болести.
Една от големите загадки за персонала на лабораторията е колко точно години живее кокошката, ако не е застрашена от насилствена смърт. Засега над Коколина не е надвиснала никаква опасност и тя гордо мери с кокошите си крака двора на старото ХЕИ.