Иска ми се да вярвам, че Петър Петров-Парчето ни гледа и ни подкрепя, каза вчера Ива Чавдарова, началник на общинския отдел „Култура“, по време на пресконференция за предстоящата 38-а национална джаз среща. В Русе ще се събере цветът на българския джаз и публиката ще чуе както образци на високия академичен стил в жанра, така и на поулярния джаз, каза Чавдарова. В първия ден, на 22 ноември, от 18 ч на сцената в Доходното здание ще излязат последователно „класиците“ от „Акустична версия“ - Антони Дончев, Георги Дончев и Христо Йоцов, „Акустик трио 3000“ - китаристите-вълшебници Иван Лечев, Веселин Койчев и Цветан Недялков, и Criss Cross - Петър Момчев, Шибил Бенев, Димитър Семов, Димитър Карамфилов и Теодор Петков. Вечерта на 23 ноември ще премине под знака на по-младите имена в джаза: Sofia Fusion Quartet - Васил Енчев, Атанас Миладинов, Ивайло Звездомиров и Венелин Поромански, Breakpoint - Борис Петров, Ангел Димитров, Денис Попстоев, Светослав Неделчев и Деян Илиев, и групата „Дивото зове“ - Васил Спасов, Атанас Попов, Борис Таслев и талантливата вокалистка Милица Гладнишка, която за първи път ще се представи в Русе. Заедно с групата като гост ще свири тромпетистът Михаил Йосифов. 
Лично за мен бе голямо предизвикателство подоготвката на тази джаз среща, каза директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Анжела Иванова. Предприятието за първи път се изправя пред задачата да проведе музикалния празник, като съдейства с всичко на традиционния организатор - Клубът на дейците на културата /КДК/, който е част от „Русе арт“. И за първи път джаз срещата ще премине без емблематичното присъствие на починалия през януари Петър Петров-Парчето, обясни Иванова. След смъртта на доайена на българския джаз художествен ръководител на джаз форума вече е неговият син Борис Петров. Преди половин година той е основал  фондация на името на своя баща, която ще подпомага творчеството на млади български джазмени и ще привлича спонсори за подкрепа на музикалните изяви, каза секретарят на КДК Петър Петров.
Три специални акцента ще съпътстват тазгодишното издание на джаз срещата, съобщи Диана Ковачева от КДК. В понеделник в 18 ч във фоайето на Доходното здание ще бъде открита фотоизложбата „Петьо Парчето и неговият последен свободен полет на духа“. В нея фоторепортерът на „Утро“ Красимир Стоянов е уловил последните мигове от последния джаз форум на Парчето. В двата фестивални дни във фоайетата на Доходното в паузите между концертите ще звучат изпълнения от миналогодишната джаз среща, заснети от „Арена Медия“. А още на 21 ноември от 19 ч в ВН кафе-библиотека проф.Симеон Щерев и Борис Петров ще направят Jazz Promenade - разходка през различни джаз стилове и епохи.