Ученици и учители от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия представиха резултатите от своя проект „Застъпници за пътна безопасност“. Той се реализира в рамките на Националната програма за послания в областта на пътната безопасност.
Две групи ученици с ръководители Цветанка Вълкова и Владимир Йорданов наблюдаваха през миналия месец трафика по улица „Шипка“ и на кръстовището на „Зорница“ и бул. „Христо Ботев“. Проучването в рамките на час показало, че всеки втори шофьор е нарушител. Превишена скорост, неправилно изпреварване и паркиране, шофиране без предпазни колани са най-честите гафове. Пешеходците също не били дисциплинирани, най-често не пресичали на обозначените за това места.
Ученицете заявиха, че са се включили в проекта, защото всяка година стотици хора загиват в пътно-транспортни произшествия. Те се надяват техните заключение и предложения да помогнат на органите, от които това зависи, да се справят с проблемите на пътя.
По проекта са изготвени рекламни материали за безопасно движение, които ще бъдат раздадени на децата от детска градина „Иглика“ и училище „Ангел Кънчев“.