40-дневните Коледни пости започват от днес. Полезно или вредно е да се лишава човешкият организъм от месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал? Отговор на този въпрос даде тази сутрин в ефира на ТВ7 проф. Христо Мермерски, който е признат за специалист номер едно по здравословно хранене.
“Аз съм против човекът да пости, ако е болен или е прекарал тежко заболяване, хирургическа операция. Важно е организмът ни непрекъснато да получава всички необходими съставки като започнем от белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, микро- и макроелементи, аминокиселини и ненаситените мастни киселини. Хубаво е обаче да постим, защото ще отслабнем. Така се пречиства и организмът”, заяви професорът.

По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък, но храните от животински произход са забранени за вярващите.
“Най-добре организмът ни може да се пречисти с боба. Той има няколко интересни качества. Осигурява ни белтъчини и мазнини в много добро съотношение. Фасулът и бобовите култури забавят развитието на атеросклерозата. Още с раждането започваме да остаряваме. Важно е да се борим с него и аз предлагам всяка сутрин, когато станете, да изпиете една чаша ябълков оцет, но не този, който съсипва зимнината на хората. Една супена лъжица от него и същото количество мед се разбиват в чаша вода, но не трябва да е гореща. Тази течност пийте по три пъти дневно преди хранене”, съветва Мермерски.

За тези, които не постят пък, той препоръчва да си направят елексир на младостта, като използват кисело мляко с масленост под 2%, 1 лъжица мед, 1 л. пектин, 30 капки прополисова тинктура, 1 л. канела.

“От млекото получавате осемте незаменими аминокиселини. Другият начин да си ги доставите е яйчният белтък от прясно яйце. Най-дълго живелият човек на Земята е ял само мед. Пектинът почиства токсините, маха тежките метали и други от пиенето на лекарствата. Няма друг продукт в света, който да унищожава вируси и бактерии, бактерии и гъби като прополисът. Той пази и от грип”, уточнява специалистът по здравословно хранене. Българката е хубава, защото не познава белтъчния глад, каза още той.

Всеки килограм от нашето тегло трябва да е защитен с 2 грама белтъчини, за да поддържаме костната и мускулната система. Необходимо е и да усилим витамините, които забавят стареенето и предпазват от свободните радикали, унищожавайки ги на клетъчно ниво, обясни проф. Мермерски.

“Белтъчини и мазнини може да получите от орехите. Ако сутрин изяждате по три ореха и 2-3 лъжици мед, осигурявате тези вещества, които са нужни и за сърцето. Яжте ги, за да сте по-умни”, каза още Христо Мермерски. Той даде и рецепта срещу хемороиди.

“Пийте всяка сутрин белтък. На четвъртия ден кървенето ще спре, а на 20-я ще се излекуват от него”, твърди специалистът по здравословно хранене.