Загина машинистът при дерайлирането на влаковата композиция на бързия влак София-Варна в района на ж.п. гара Калояновец, предаде БГНЕС.

Общо пострадали са 14 души, 6-ма са откарани болница. От МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска Стара Загора казаха, че всички докарани при тях са в съзнание. Всички пътници, които не са били ранени са извозени с автобуси.

Дерайлирали са три вагона от композицията. Инцидентът се случва на няколко метра след гарата. И трите вагона са обърнати. От НКЖИ уточняват, че по време на инцидента, локомотивът се обръща и се удря в третия вагон. Полицията не допуска хора и журналисти до мястото на инцидента.

Инцидентът стана в 15.17 часа. 8 екипа на пожарна безопасност и защита на населението от Стара Загора, Сливен, Пловдив, Ямбол са изпратени на мястото. Свикан е централният оперативен щаб за управление на силите и средствата при извънредни ситуации към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че към гара Калояновец пътуват вицепремиерът Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и министър Данаил Папазов и зам.-министър Гинев, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на НКЖИ Милчо Ламбрев. "Поддържам непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията", заяви премиерът. Създадена е организация, съобщи той.

Тъй като първоначално бе съобщено от МВР, НКЖИ и БДЖ, че е дерайлирала влаковата композиция на бързи влак София Бургас, е важно да се отбележи, че става дума за линията София – Варна, която се дели по две направление – едното за Бургас, другото за Варна.