Светослав Витков е роден на 26 януари 1971 г. в София. Завършил е Софийската математическа гимназия, а след това е следвал в УНСС. Известен е като Светльо от „Хиподил“, има издадени три книги, бил е телевизионен водещ, инструктор по източни бойни изкуства - кофукан, на деца и възрастни, има трети дан черен колан по карате от 2004 г. Той е лидер на партия „Глас народен“. Светльо Витков беше в Русе за среща с русенската структура на партията.

- Господин Витков, в началото на срещата си с русенските членове на „Глас народен“ казахте „не се продаваме, не се предаваме“. Какво имахте предвид?
- Основният проблем на българската политика от последните 20 години е точно този - идеята не е да се води политика с цел подобряване на живота на българите, а единствено продажба и натрупване на личен и партиен дивидент. Партиите се поставят над народа и това смятам за абсурдно. Ние не се продаваме за политически сделки и няма да се предадем в усилията си да запазим честността си.
- Ухажванията към вас продължават ли?
- О, да. Ние сме много искани и търсени. Когато дойде обаче някой и започне с „дайте да видим какво можем да направим заедно“, го спирам веднага. Ние сме сами, защото искаме да покажем как се прави.
- А вие откъде знаете как се прави?
- Знаем, че всичко, което се прави досега, не е правилно и няма да го повторим. Основният принцип в българската политика е партийната договорка и продажба. Е няма да стане с нас!
- Подчертавате, че най-важно за вас е образованието. Защо акцентът е точно там?
- Кризата бива икономическа и духовна. За да се излезе от икономическата, първо трябва да се превъзмогне духовната. Искаме да върнем учителя в центъра на системата на образованието. За да е добър професионалист един човек, той трябва да е поставен на място, на което да не се подиграват с него, както сега се случва. Учителят отвсякъде е бит - от директор, от инспекторат, от министерство.
В България всеки интелигентен човек, който завърши образование, иска да напусне държавата. Населението е около 6 милиона, като пенсионерите са над 2 млн. Тези олигарси, които живеят тук, т.нар. „царе на село“ е много по-нормално да дадат на хората да живеят нормално. Нормално е, че имаме ток, вода и парно, но голяма част от хората не могат да си позволят да ги платят. Това е геноцидно отношение. От друга страна няма работа, а от трета няма образование. Няма и държава. Значи трябва да започнем отначало.
- А защо направихте партия?
- Защото ни писна. Когато системата идва и ме смачква, аз като сам човек не мога да се справя. Затова и организираме повече хора и тръгваме срещу тази система. На президентските избори ми казаха „ти си ненормален, това не е за теб, не се занимавай“. В следващия момент постигнахме един резултат от 1.6%, четвърти бях в София. Започнахме да работим. Направихме всичко необходимо по Закона за политическите партии, но там има едни много тежки условия. Затова ние се борим за промяна в законодателството от тази гледна точка. Не е нормално партия да има 7000 подписа за регистрация, а след това да са гласували за нея 1000 човека. Ние се регистрирахме в последния ден и участвахме в парламентарните избори. Резултатите показват ясно - осма политическа сила от 47, участвали на изборите. Кой каквото ще да казва, ние съществуваме. Превъзбудата обаче премина и смятам, че трябва да действаме разумно по приоритетите, които сме избрали. Всеки един прибързан ход ни подлага на страничен удар.
- „Глас народен“ срещу кого и какво е?
- Не харесваме политиката на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, на всичките стари партии, които са от едно котило. Няма сини, няма червени, няма зелени, няма розови /а е хубаво да има точно розови/. Всички са еднакви и в принципите си, и в моделите си на управление, затова сме против тях. В България десните имат по-скоро лява политика, а левите залагат и на много елементи от идеологията на десния спектър. Поради това мястото на „Глас народен“ е в центъра.
- Заради политиката музиката изгуби ли Светльо Витков?
- Напротив. Не смесвай огън и вода. В музиката, която правих 20 години, показах, че не ми пука от наложените правила, че трябва някой да стои зад теб, да те направи продукт и така да успееш. Ние сами направихме всичко. Никой не стои зад нас. Показахме, че не се продаваме. Не влизаме в интриги, от които да изкараме дивидент. В политиката може би същият принцип е валиден и за „Глас народен“. Всеки ни пита „Кой стои зад вас?“. Зад нас не стои никой. Свобода, принципност и напред!
Само в този месец имам 10 участия. Това за една фолк певица е нищо - излиза, показва прелести, пее на плейбек и си тръгва. При нас всичко е наживо, 7-9 човека сме и е изключително изтощаващо. За големите групи се грижи цяла армия от персонал, а ние сме със стар бус, за който ми е неудобно даже да говоря.
Партията ни е идея. Светльо Витков днес идва, утре го няма. Всяко едно нещо е в развитие. Най-хубавите неща стават бавно, но в един момент, когато станат нещата и се изменят принципите, ако имаме силата да си тръгнем, ще го направим.
- Как се движат партийните дела?
- В момента сме на такъв етап да създаваме общински структури в цялата страна. Още сме на основите. За да си някъде, трябва първо да забиеш един кол. След това някой да донесе знамето, да го сложиш и тогава да го развееш от върха.
Явно властта е някакъв наркотик. Хора, които идват от нищото, се променят, когато заблестят прожектори около тях. При нас това няма как да стане, защото аз от 20 години съм под прожекторите и съм свикнал на това, без да съм се променил.