10-месечният Милтън стана шампион в своя клас на международната изложба на немски овчарки Specially EXPO, която се проведе миналата неделя в Слобозия, Румъния.
Милтън е с немско потекло, баща му Тилтън е световен шампион за 2012 г., а майка му е участвала в много изложби и винаги е била сред победителите, обяснява собственикът на красивото животно, русенецът Иван Стоянов. Впрочем той е горд с още една шампионска титла от Слобозия - като водач на 3,5-годишния Окс. Двамата с кучето, което е собственост на неговия румънски приятел Грегоре Емилиан, убедително печелят купата в открития клас за немски овчарки над 24 месеца.
Specially EXPO е изложба на най-добрите представители на породата, на която се оценяват красотата и сценичното им поведение. Конкуренцията миналата неделя беше между 120 кучета от Румъния, България, Сърбия. Накрая съдията Ханс Лудгер Гьоке помоли Милтън да направи още една обиколка на трасето, за да видят всички кое е най-красивото куче, разказва  гордият собственик Иван Стоянов.
Гьоке е един от най-известните международни съдии, има развъдник за немски овчарки в Германия и е с голям принос за развитието на породата, селектирана през 1899 г. от Артур Майер и Макс фон Щефаниц. Според Ханс Гьоке 10-месечният Милтън има потенциал да участва и в световното изложение на немски овчарки в края на август. Всъщност титлата от Слобозия е третата поред тази година за четириногия красавец след победите му на изложби в Димитровград и Рударци.
За Иван Стоянов предстои още едно състезание - в Пловдив, но на него той ще отиде с Лъки, немска овчарка на 17 месеца.
Тази порода е моето хоби, повече от 20 години отглеждам, възпитавам и тренирам такива кучета, участвал съм в над 50 състезания в България и в чужбина, разказва Иван и споделя надеждата си 11-годишният му син да се запали от същата тръпка.