Европа облекчава правилата за изполване на електронни устройства по време на полети, предаде Би Би Си. Смартфони, таблети и лаптоппи могат да бъдат включени и по време на излитане и кацане, което беше забранено. Забранени през целия полет са обажданията.

Ще се разреши също ползването на електронни четци или МР3-плеъри.

Подобно решение наскоро взе и американската Федералната авиационна администрация.

Европейската агенция по авиационна сигурност EASA също отбелязва, че устройствата трябва да бъдат използвани режим „airplane mode", който блокира клетъчната телефония. Причината е, че е възможно обажданията или SMS-те да смущават радиовръзката с контролните кули.

Инструкциите ще бъдат предоставени на авиокомпаниите и промените би трябвало да влязат в сила в края на месеца.

„Това е огромна стъпка в процеса на разширяването на свободата за използване на лични електронни устройства на борда, без това да пречи на сигурността", коментира изпълнителният директор на EASA Патрик Кай.

Отвъд Атлантика решението на ФАА провокира дебат дали трябва да бъдат разрешени и обажданията. В САЩ вече е разрешено да се разговаря в самолетите с безжичен интернет чрез интернет услуги като Skype и Viber.

От EASA също коментират, че продължават работата, която да позволи безопасните разговори по мобилни телефони по време на полети.