Стефан и Сашка М. остават в ареста заради опита си да осигурят по-добри дни на сириеца Шехнус М., като го прекарат нелегално до Германия. Под стража остава и самият сириец, който се снабдил с българска лична карта. Това реши вчера Окръжният съд, като не уважи исканията на тримата задържани да бъдат пуснати под домашен арест или парична гаранция.
Шехнус заяви пред съда, че иска да отиде при годеницата си в Германия и според него не е направил нищо лошо. Адвокатът му обясни, че младият мъж е избягал от войната в Сирия и иска да му бъде даден статут на бежанец. Освен това според защитата това, че Сашка и Шехнус са пътували заедно в такси, е било с цел жената да окуражи изплашения сириец и не е доказателство, че го е превеждала нелегално през границата. Пак според адвоката пътуващият след тях Стефан, който носел сирийския паспорт на Шехнус, също не е свършил нещо незаконно.
Стефан пък каза, че с жена му са от 2009 година в Германия и пет години са работили. Сега обаче си дали една година почивка, тъй като имали право да получават социални помощи. Те им стигали да се издържат. А Сашка се оплака от многобройни болести, между които диабет, заради който всеки ден си биела инсулин и вземала хапчета, болки в гърба и астма.
Прокуратурата обаче посочи, че Шехнус не е търсил убежище в България, а напротив - търсел е как да напусне страната и да отиде в Германия. Освен това не е търсил съдействие от институции, за да получи статус на бежанец.