„Ол инклузив за 15 лева” е най-модерното в последно време предложение, с което варненските баби посрещат летовниците пред автогарата и покрай влаковете в града. В офертата влиза сравнително скромна квартира, но освен това местните дами се наемат и да готвят на квартирантите си домашни гозби, съобщава „Монитор”.
Истински ренесанс преживява бизнесът с квартири за туристи по морето, установи „Монитор”. Последният хит за летуване на българина, продиктуван от кризата напоследък, е “На море при баба”.

Заради липсата на достатъчно средства много семейства с мераци да почиват на море наемат частни квартири, защото не могат да си позволят цената на лукса и удобствата, които им предлагат големите комплекси край Варна.

“Клиентите идват обикновено с влак и търсят възможно най-евтиното. Ниската цена е и основното предимство на квартирите пред хотелите”, коментират от квартирните бюра на жп гарата. По-претенциозните могат да си намерят напълно самостоятелни апартаменти, но цените са доста по-високи.

„Бизнесът си върви. Варна е туристически град. Идват и чужденци, но основно клиентите ни са българи. Нашенците са и по-склонни да се устроят скромно, но да платят по-малко”, посочват още от бранша. Бабите посрещат пристигащите на жп гарата с надписи „10 лв. за нощувка в луксозни стаи в идеалния център”.

Конкуренцията им отвръща на удара с “Ол инклузив за 15 лева на ден”. Повечето квартири са във вилните зони или в апартаменти из града, но не са регистрирани, защото бабите хазяйки трябва да плащат туристически данък за поне 30% заетост през цялата година, без значение колко са туристите, които отсядат у тях.

Ако са редовни, сметките им не излизат затова работят нелегално. „Да ни увеличат пенсиите и няма да висим на слънцето по цял ден да чакаме някой лев от гости”, коментира ядовито възрастна жена на жп гара Варна.

„Гонят ни от гарата. Никъде не пише, че е забранено да стоим там. Заплашват ни постоянно”, оплаква се възрастна жена. Казва, че от 7 часа сутринта виси пред входа на гарата. На перона вече не смее да стъпи от страх да не отнесе гнева на конкуренцията от легалните квартирни бюра.

Оттам пък отговарят, че са безсилни пред бабешката конкуренция. „Възрастните жени се държат ужасно. Идват пред бюрото и започват да дърпат хората. Питат колко искаме за квартира и свалят с 2 лева, за да ни отнемат клиентите”, жалват се служителките от квартирните бюра.