И тримата, задържани за побоя над Георги Димитров (Метин), остават в ареста, реши Софийски градски съд.

Джоно Младенов, Иво Тилков и Момчил Милчев са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди. Тримата са обвинени, за това че на 9 ноември, на ъгъла на улиците "Пиротска" и "Цар Самуил" в София са извършили в съучастие опит за умишлено убийство по хулигански подбуди.

Съдът прецени, че може да се направи обосновано предположение, че тримата са се опитали да убият Метин по хулигански подбуди. Те не са били предизвикани от него и не са имали лични взаимоотношения. Свидетели разказаха, че нападението било с метални предмети. Има опасност тримата да извършат друго престъпление, макар да няма опасност да се укрият. Стана ясно още, че преди да нападнат Метин друг свидетел - Ахмад Амин Саид, който е сириец, разказал, че е бил бит от петима с бръснати глави и това са хората, които са били Метин.

По време на заседанието се разбра, че тримата са пили много преди това - ракия с бира и стояли около 5 часа в ресторант. На този етап не може обаче категорично да се докаже, че са били същите лица, обясниха преди това от прокуратурата в отговор на въпрос дали преди това са били нападателите и над други чужденци. Според адвоката на един от тях, дори да се приеме, че са го били, няма нито един факт, че целта е била да умъртвят Метин. Така според него данните сочат само за нанасяне на тежка телесна повреда.

Преди заседанието днес, прокурорът Детелина Йотова каза, че засега само тримата са били разпознати от свидетелите, които са били наблизо и от хора в хостела. Няма данни за това Метин да ги е провокирал. Те не са се организирали предварително, а случайно са минавали по улицата, разказа обвинителят. Метин все още е в тежко състояние, не е адекватен и не е разпитан по делото.

БГНЕС припомня, че Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд по-рано днес искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на Джоно Младенов, Иво Тилко и Момчил Милчов.

Георги Димитров (Метин) бе приет в шоковата зала на Военномедицинска академия. Младият мъж бе пребит в централната част на София на 9 ноември, към 20.12 часа. В хода на действията, в близост до мястото на престъплението, униформените задържаха двама от заподозрените – на Иво Тилков на 28 години и Момчил Милчов на 29 години. Извършен беше оглед на място, образувано бе досъдебно производство. На 11 ноември бяха задържани още двама души, участвали в нападението.

Това бе поредно нападение с ксенофобски мотиви в София в последните седмици в рамките на вълната от насилие срещу емигранти и бежанци.