Германският гражданин Дитер Хес изглежда притежава най-богатата сбирка акции, ценни книжа, документи и снимки от Русе и русенски фирми. Неговата колекция ще бъде гвоздеят на изложбата „Щрихи от стопанската история на Русе“, обхващаща периода 1878-1947 г., която ще бъде открита на 14 юли от 17,30 ч в Доходно здание. Събитието се организира от Сдружение „Мулти акт“ в рамките на проект, който е финансиран по общинската програма за проекти в областта на изкуството и културата.
Акции на стари русенски фирми, пощенски картички, фактури и други документи д-р Дитер Хес събира вече повече от 20 години. Те са използвани и за база, върху която в рамките на проекта е издадена и книгата „Русе - стопанска картина на града 1878-1947 г.“ с изображения на автентични екземпляри на акции и други ценни книжа, фактури, картички и кореспонденция. Неин автор е Йовчо Стоянов.
Материалите, част от които са напълно непознати за местната аудитория, представляват важен елемент от стопанската история на Русе. Чрез този проект организаторите целят да съхранят културно-историческото наследство на Русе и да популяризират стопанското минало на града.
Дитер Хес е завършил медицина в България в периода 1978-1983 г., а през 1984 г. стажува в русенската болница. Там се запознава с българската си съпруга, която е зъболекар. Двамата живеят в Германия, но често отскачат до Русе. Хес сподели, че попаднал случайно на първата си пощенска картичка, изобразяваща Русчук от 1896 г., на битпазар в Берлин. Оттогава допълва колекцията си от архивни материали, като обикаля антикварни магазини и участва в аукциони. Така вече разполага с близо 700 уникални документа.