Мюсюлманското настоятелство е завело установителен иск в съда и се опитва да докаже, че е собственик на целия хотел „Балкан“. Мюсюлманите твърдят, че всъщност комплексът винаги си е бил техен - още от времето, когато една по една върху собствения им терен са строени и надстроявани множеството пристройки, обединени сега в един имот. Съсобственост в него в момента имат мюсюлманите и държавата.        

Сега настоятелството иска отмяна на акта за държавна собственост, издаден през 2005 година, според който идеални части от комплекса са държавни. Делото вчера се отложи за нови доказателства и вероятно до решение ще се стигне чак догодина, при това само на първа съдебна инстанция.
Достолепната сграда на пъпа на града повече от 20 години непрекъснато се върти в съдебните хроники. Първо „Балкан“ трябваше да бъде върнат на вероизповеданието от разпадащата се соцдържава. Но преди това трябваше да се реши кой ще плати ремонтите и подобренията, направени в сградата след голям пожар, избухнал преди няколко десетилетия. Точно когато този въпрос се реши, стана смяна по върховете на мюсюлманското вероизповедание, което бе оглавено от Недим Генджев. Последва нова рокада, но междувременно „Балкан“ изненадващо се оказа предаден за стопанисване на сина на Генджев за 10 години и хотелът бе върнат в ръцете на мюсюлманското настоятелство чак през 2007 година.