Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев обвини депутатите от ГЕРБ, че са довели футболни агитки пред парламента, за да се предизвикат сблъсъци.

Констатацията Цонев направи след като приключи дебатът по проектобюджета на ДОО за 2014 г., който ще бъде гласуван утре и преди да започне разглеждането на бюджета на НЗОК за следващата година. Депутатът от ДПС отново нарече лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "мутра". Повтаря се сценарият, който се разигра при гласуването на промените в бюджета за 2013 г. - ексцесии навън, бити хора и бели автобуси, подчерта Цонев. Той стана от мястото си в залата , за да поиска от зам.-председателя на парламента Мая Манолова да не дава повече думата на депутати от ГЕРБ заради поведението им.

По-голямата част от ПГ на ГЕРБ не е в пленарна зала, с изключение на Десислава Атанасова, която поддържа дебата за бюджета на НЗОК за 2014 г. от името на опозицията. Журналисти коментират в кулоарите на парламента, че ГЕРБ са постигнали поне едно с обструкциите си, с които провокират работата на колегите си и подбуждат недоволните навън - да се снабдят със снимки от протеста, на които се вижда човек с разкървавена глава. Според тях този медиен образ трябва да покаже на българите довечера от телевизионните екрани, по правилата на ПР-а, че пред парламента се разразява масов бунт. Което е далеч от търсения ефект, далеч от реалността, коментираха представителите на медиите, акредитирани в НС.

По време на дебатите за бюджета народни представители от ГЕРБ заявиха на брифинг, че тези, които са пропуснали да осъществят контрол към 2008 г. по ОП "Околна среда", са министър-председателят Сергей Станишев по онова време, както и министърът на финансите Пламен Орешарски и министърът на околната среда Джевдет Чакъров тогава. Така депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев коментира изказването на вицепремиера Зинаида Златанова. "Вчера беше хвърлена димка по отношение на това какво се случва в ОП "Околна среда" (ОПОС)", бе неговата оценка.

"През 2008 г. по ОП "Околна среда" са сключени три договора по три проекта на три български общини – Белослав – 1.3 млн. евро, Хисаря – 700 000 евро и Перник – близо 2 млн. евро, средства от европейската част от финансирането. Процедурите за избор на изпълнител са проведени през 2008 г. По-късно, в резултат на одитни проверки, е констатирано, че въпросните процедури имат нарушение от гледна точка на европейското законодателство, доколкото при тях има смесване на критерии. Подобна процедура до 2009 г. беше разрешена от българското законодателство и такъв брой нарушения има много, по различни програми. В следващите две години България води преговори с ЕК какъв да бъде размерът на финансовите корекции, т.е. на глобата и средствата, които трябва да бъдат върнати обратно от общините, доколкото ние сме съгласни, че при въпросните процедури има нарушения. Но винаги сме били в позицията – глобата да е максимално малка, обясни Дончев. Действията на вицепремиера Зинаида Златанова са постигнали три неща – тя демонстративно е отказала диалог с общините, опълчила се е срещу цялата система за управление и контрол и е позволила да се политизира темата с усвояването на европейските пари", изрази мнение Ивелина Василева от ГЕРБ.

Депутатите продължават обсъждането на бюджета на НЗОК за 2014 г. на първо четене.