От вчера вече има още един скандал в Министерството на здравеопазването и това е проектонаредбата за изменение правилника и дейността на Фонда за лечение на деца. Това обясни днес на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.
„От вчера с акт на министър Таня Андреева се променя редът. Закрива се общественият съвет към Фонда за лечение за деца. До този момент той участваше при вземането на решения за средствата при сключване на договор за обслужване в определени клиники в чужбина и за това къде ще се лекуват български деца с тежки заболявания. Нещо повече - досега в обществения съвет участваха и представители на медиите, това вече няма да се случва”, каза Атанасова.

„Според министъра този фонд трябва да бъде просто една комисия и всички представители на обществото да са наблюдатели. Трябва да реагираме и да спрем поредното безумие на министър Андреева”, призова депутатът от ГЕРБ.

По-рано пред БНР Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет при Фонд за лечение на деца, обясни, че с промените на практика се премахва Общественият съвет.

„За нас беше голяма изненада, защото от февруари имаше работна група, която правеше промени, съгласуваше се с нас. Имахме несъгласия, изложихме ги. След това, през месец април, всичко затихна и сега изведнъж се появява този проект. Най-ненадейната промяна за нас е, че се преструктурира Общественият съвет. На практика той се премахва. Създава се комисия в много по-малък състав от 9 човека. Това са 6 лекари, един представител на министерството, един за Агенцията за закрила на детето и един на Агенцията за социално подпомагане. Всички неправителствени организации и медиите са изключени. Само тази комисия ще взима решения, ще разглежда заявленията. Остава нещо като Обществен съвет от 8 човека. Той няма да взима решения, може да присъства, но без право на глас. Той ще има задължението да набира средства за дейността на Фонда и да популяризира дарителската инициатива. Интересно как се очаква това да стане - ние да набираме средства и да не участваме в контрола на разходването им”, каза тя.

„Няма аргументи за промяната. Единствено, което виждам и е написано от министъра, е, че така ще се оптимизира работата на Фонда. Обществените организации бяха тези, които съобщаваха, когато има нередности и работата не върви. Фондът се превръща в копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън. Само министърът ще назначава и ще премахва членове на Обществения съвет. Повече Министерският съвет няма да има отношение към това. Затваряне на устата на медиите и на обществените организации - това ще стане”, смята Хурмузова.