Отборът на Аржентина ще се бори за третата си световна титла в неделя, след като победи Холандия с 4:2 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията) и се класира за финала на Мондиала в Бразилия.

Това е първи финал за южноамериканците от 24 години насам, когато те отново срещнаха Германия на финала в Рим и загубиха с 0:1, докато Холандия ще спори за третото място с Бразилия в събота.

През целия мач на Арена де Сао Пауло двата отбора мислеха изцяло за сигурността и не предложиха почти нищо интересно за зрителите. През първата част имаше само един точен удар по посока двете врати и той бе дело на Меси от свободен удар, но Силесен с лекота улови насочената към него топка.

Луис ван Гаал промени схемата си на почивката, но ситуацията на терена остана същата и отново не се случи нищо запомнящо се. Холандците завършиха редовните 90 минути, без да отправят нито един точен изстрел към вратата на Серхио Ромеро, а "гаучосите" се отчетоха с два. Звездите на двата тима Лионел Меси и Ариен Робен бяха напълно обезличени от съперниковата отбрана, докато Робин ван Перси почти не се докосна до топката. "Лалетата" можеха да шокират своя съперник в първата минута на продължението, когато Робен нахлу в наказателното поле, но Масчерано блокира изстрела му с решаващ шпагат.

В продълженията Холандия бе по-активният отбор, но така и не успя да създаде нищо интересно пред вратата на Ромеро, а Аржентина можеше да стигне до кол в последните минути, но резервата Родриго Паласио стреля несериозно с глава, останал очи в очи със Силесен. Малко след това Макси Родригес също имаше добър шанс, но слабият му удар не затрудни стража на "лалетата".

За разлика от двубоя с Коста Рика Луис ван Гаал бе използвал и трите си смени и не успя да вкара вратаря Тим Крул за дузпите. Централният защитник Рон Влаар изпусна още първата дузпа за холандците, а след това Ромеро спаси и удара на Снайдер, докато Меси, Гарай и Агуеро бяха точни, преди Макси Родригес да изпрати Аржентина на финал.