Шест години затвор при първоначален строг режим присъди тричленен състав на Русенския окръжен съд с председател съдия Юлиян Стаменов на Венцислав Ангелов-Чикагото. 42-годишният мъж бе признат за виновен, че от януари до август 2011 година на два пъти е подготвил схема за наркоканал от Лима до Мадрид в съучастие с племенника си Анатоли и неустановено лице. За целта е осигурил пари и е дал инструкции на Иван Тодоров, който е трябвало да пренесе дрогата.
Ангелов обаче бе оправдан по обвинението, че е подбудил и подпомогнал брат си да купи 5.172 килограма кокаин на стойност 1 448 132 лева от Перу, който да пренесе до Испания. За това и 45-годишният Пламен Ангелов чу оправдателна присъда.
Чикагото лежа в ареста близо година по обвиненията, след като бе задържан по време на лятна ваканция със семейството си в Златни пясъци.
Племенникът на Ангелов Анатоли бе осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок, както и на 2000 лева глоба за това, че с Чикагото и неустановено лице са извършили приготовления за закупуване на наркотици и пренасянето им от Лима до Мадрид. 26-годишният Анатоли бе наказан и заради това, че бе хванат с 12.5 грама марихуана за малко повече от 75 лева в Слънчев бряг.
Венцислав Ангелов ще трябва да плати над 6500 лева разноски по делото, а племенникът му - над 1500 лева. Присъдите са само на първа инстанция и със сигурност ще бъдат и обжалвани от наказаните, чиито адвокати пледираха за оправдаване, и протестирани от прокуратурата, която поиска ефективни наказания.
Веднага след като чу решението на съда, Чикагото поздрави брат си и обясни, че за него най-важното е, че Пламен е оправдан.
„Очаквах присъдата и не се притеснявам от нищо. Вървя по стъпките на Цветан Цветанов, който също чу ефективна присъда на първа инстанция“, заяви Венцислав и посочи, че освен двете инстанции за обжалване има и още една - Страсбург. Той отново заподозря политически натиск срещу него и коментира, че доказателствата, с които е осъден, са събрани по насилствен начин.
За първи път заседанието вчера, което продължи цял ден, протече при закрити врати. Прокуратурата поиска експертиза на наркотика, но съдът отхвърли искането, а с него и вероятността делото да се отложи за есента.
Името на Чикагото напоследък се открои ярко не само покрай делото за наркотрафик, за което вчера бе осъден, но и заради показното му задържане с качулка на главата на 28 юни. Тогава ДАНС влезе в апартамента му и му сложи белезници заради публикувани във Фейсбук и Ютюб клип и коментар, с които атакувал банковата система. Ден по-късно той бе освободен само с предупреждение да внимава какви информации пуска.