ВиК авария в неделя изправи на нокти живеещите в потъващия блок „Русия“. При подмяна на мръсния канал мазите в югоизточната част на сградата потънали във вода и фекалии. Силна струя мръсна течност хвърлила в паника хората, разказа вчера домоуправителката Таня Василева пред „Утро“. Веднага потърсили представителя на водното дружество, което следяло работата на наетата фирма при смяната на водопровода и канала по улицата. Отговорът обаче бил, че течът няма нищо общо с тях. Затова домоуправителката потърсила водопроводчик по обява. Човекът дошъл, но отсякъл, че тази работа не е за него, а за специалистите от ВиК, които разполагат с подходяща техника. В крайна сметка след скандал екип на ВиК дойде и се зае с проблема, по това време в мазите ни вече имаше половин метър мръсна вода. По думите на Василева, работниците направили грешка и вместо да сложат тапа на канала в съседния блок „Кракра“, я монтирали при тях.
Не ми се мисли какво щеше да стане, ако не бяхме видели теча, блокът ни е с отклонение 80 см, коментира още Василева. Тя се оплака, че никой не ги е предупредил да не използват канала, докато на блок „Кракра“ имало бележка.
Подменяме цялата си инфраструктура около блока - ВиК и каналните съоръжения, обявления за това са разлепени в петък по входовете, има съобщение и в интернет. Става трудно, защото се подменя действащ канал, затова ремонтът ще продължи и повече време - до 2 седмици би следвало да сме приключили. Поели сме този ангажимент още по времето на стария областен управител Бурджиев. Той беше събрал всички ведомства и фирми, които биха могли да помогнат за решаването на казуса с блок „Русия“. Тогава беше направен списък със задачи, за да се укрепи или поне да се спре пропадането на блока. Не знам другите какво са свършили - там трябваше да се отвежда водата от покрива, за да не се стича в основите, тротоарите да се правят водонепропускливи и един куп още задачи имаше. Ние се заехме с нашата част - подмяната на водопровода и канала. Вярно, наистина имаше авария, може и наистина да са направили грешка нашите хора, за да избие вода в мазетата. Разбирам и страховете им. Но течът беше отстранен само за няколко часа. Няма опасност този теч да навреди на блока, това би станало, ако водата беше продължила да тече така седмици и месеци наред. А ние реагирахме веднага.
Попитан дали Общината е изпълнила водоплътния тротоар, общинският шеф по сигурността Спасимир Димитров заяви, че това е направено през лятото. За укрепването на блок „Русия“ обаче етажната собственост сама трябва да се погрижи, защото ние не разполагаме с такива средства, каза още той.