Наближава катастрофа за българското здравеопазване, предупреди вчера на пресконференция депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която бе здравен министър в кабинета на Бойко Борисов. Според нея основен проблем на системата е фактът, че 2 млн. българи не се осигуряват, а точно по това никой не работи. За пет месеца, откакто е на власт новото правителство, нито здравното, нито финансовото министерство са внесли каквито и да било предложения за изменения в законодателството, които да подобрят събираемостта на тези вноски, обясни Атанасова.
Системата на здравеопазването допълнително ще се натовари и с лечението на бежанците. „Не можем да кажем колко от тези хора ще имат нужда от медицинска помощ, но се предполага, че няма да са малко - те идват тук с децата си и виждате в какви условия живеят. Казва се, че държавата ще намери ресурс, но не е ясно откъде - пари за лечението им не са предвидени в бюджета на Здравната каса, а доколкото знам, няма заложено такова перо и при социалните разходи“, каза Атанасова.
От ГЕРБ ще внесат предложение прословутите 1,4 млрд. лева, „иззети“ по времето на министъра на финансите Симеон Дянков от резерва на Здравната каса, да бъдат върнати обратно на НЗОК. „Тези пари не са откраднати, те са във фискалния резерв на държавата. И ние възнамеряваме да предложим да бъдат върнати на касата между първо и второ четене на закона за бюджета. Експертното правителство да предложи начин откъде ще се намерят средствата“, обясни Атанасова.
ГЕРБ няма да подкрепят нито бюджета на Здравната каса, който е отхвърлен от пациентските, синдикалните и съсловните организации, нито бюджета на държавата, категорична е Атанасова.