Няма яснота при какви условия ще се пенсионират хората от 1 януари 2015 година - дали ще продължи плавното увеличение на пенсионната възраст и стаж, дали ще се ограничи ранното пенсиониране или не, заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова. Коментарът й бе провокиран от внесените от Мая Манолова и Страхил Ангелов, по нейни думи в 12 без 5, промени в Кодекса за социално осигуряване. Според тях условията и срокът за пенсиониране на работниците  първа и втора категория труд ще бъде удължен с 3 години. Това според русенската депутатка е чиста предизборна заигравка на БСП, с която правят реверанс към 260 000 т.нар. категорийни работници, като си осигуряват техните гласове на предсрочните парламентарни избори през есента.
Мая Манолова и Страхил Ангелов нямат абсолютно никаква представа от социално осигуряване. Предлаганите от тях промени няма да решат проблемите на ранното пенсиониране. Замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране е грешка на правителството при пенсионна система с над 2 милиарда лева дефицит, коментира още Ангелова.
Тревожен е и фактът, че от 1 септември предстои да бъде закрит домът за деца в Стърмен, в който са настанени 9 момичета и момчета. Десетте професионалисти - социални работници, възпитатели, психолози обаче остават без работа и без алтернатива, тъй като Община Бяла не е поела никакъв ангажимент към тях. Трябва да им се осигури работа в алтернативна социална услуга, а не да стават контингент на Бюрото по труда, заяви още Ангелова.
Да си тръгва по-бързо това правителство, няма да го търпим повече, заяви депутатът Пламен Нунев, като визира променливото поведение на управляващите след консултациите при президента. Нунев обясни, че групата на ГЕРБ ще влезе в зала само ако бъдат внесени за гласуване промените в държавния бюджет, бюджета на Здравната каса, важни ратификации или оставката на Пламен Орешарски.
Нунев съобщи още, че съветниците от всички общини в областта и депутати от ГЕРБ са събрали 10 000 лева, които ще дарят на пострадалите след проливните валежи в Добрич. От субсидията на партията през последните седмици са дарени 2000 лева за детските градини в Щръклево, Глоджево, Кривня и Сеново. Подпомогнати са със средства Обединеният съюз на пенсионерите във връзка с участието му на фестивал. Дарени са и 5000 лева за ремонт на църквата в Пиперково.